Magas rost- és fehérjetartalma miatt a savanyú káposzta igencsak fontos szerepet játszik az emésztés megfelelő működésében. Annak érdekében, hogy teljes mértékben érezzük hatását, ajánlott nyersen fogyasztani.
Az alábbi recept szerint elkészített káposzta-saláta igazi vitaminbomba, és tökéletes mértékben serkenti az anyagcserét is.
Hozzávalók: savanyú káposzta, sárgarépa, csombor, olívaolaj.
Elkészítés: hogy részben megszabaduljunk a káposzta sótartalmától, tegyük egy tál hideg vízbe fél órára. Ezután szedjük le róla a külső, sérültebb leveleket, és vágjuk apróra. Rózsadamentes acélkést használjunk a felszeletelésre, különben oxidálódik, és veszít értékes vitamin és ásványi anyag tartamából. Ezután keverjük el a finomra reszelt sáragarépával, az apróra vágott csomborral, és egy-két csepp olívaolajjal. Elkészítés után azonnal fogyaszthatjuk.
Ahhoz, hogy érzékeljük jótékony hatását, naponta minimálisan 300 grammal el kell fogyasztani belőle, legalább három napon át, de inkább egy héten keresztül ajánlott.
1. Csökkenti a vércukorszintet
Magas rosttartalma miatt a savanyú káposzta valósággal magába szívja a fölösleges cukrot, így elkerülhető, hogy a hasnyálmirigy megterhelődjön.
2. Méregteleníti a májat
Szabályozza a máj működését, és képes olyan káros anyagokat is semlegesíteni, mint például a nikkel, kobalt vagy réz. A nyers káposzta levének ivásával könnyedén megtisztíthatjuk a beleket, így megszabadulhatunk a máj túlterheltségét jelző pattanásoktól, és bőrkiütésektől is.
3. Megakadályozza a székrekedést, segít a fogyásban
Magas rosttartalmának köszönhetően serkenti a bélműködést, és normalizálja az emésztést. A savanyú káposzta egy nagyon jó természetes hashajtó.
4. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
Nyersen fogyasztva, vagy párolva csökkenti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát. Statisztikai adatok szerint segítségével elkerülhetjük a mell-, méhnyak-, prosztata-, gyomor- vagy bőrrák kialakulását. Naponta szükséges legalább 200 gramm nyers vagy savanyú káposzta elfogyasztása.
5. Fizikai és szellemi fáradtság ellen
Mivel magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma, egy igazi gyógymód az idegrendszer számára. Ha depresszióval, idegi kimerültséggel, krónikus fáradtsággal küzdünk, fogyasszunk legalább három héten keresztül ebédre és vacsorára napi 125 gramm káposztát.
6. A légúti fertőzések legyőzésére
Sok benne az antioxidáns, a kálium, kalcium, magnézium, és több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Erősíti az immunrendszert, de segítségével könnyebben felvehető a harc a légúti megbetegedésekkel szemben. A téli időszakban ajánlott naponta 300-400 gramm káposztát nyersen elfogyasztani.