Úgynevezett glifozát hatóanyaggal bíró gyomirtószereket már 1975 óta használnak a mezőgazdasági termelésben, ám ennek az emberi egészségre vonatkozó hatásait csak most kezdik kideríteni. A péksüteményeknek, leggyakrabban a kenyérnek köszönhetően jut be a szervezetbe és a hormonháztartást bolygathatja fel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azonban ennek a feltevésnek nincsen semmiféle alapja.
A glifozátot használják a legnagyobb mennyiségben a mezőgazdászok. Nem kis földművesekről van szó, hanem a több ezer hektáron dolgozó nagygazdálkodókról. A gyomirtót még a vetés előtt, a vetőmagok kicsírázása előtt használják, de permetezéskor is jelen van a vegyszer, többek között a repcét, a kukoricát, napraforgót is ezzel fújják le, mielőtt betakarítanák, de a szőlőtőkékre is tesznek.
2013-ban A Friends of Earth európai környezetvédelmi ernyőszervezet által végzett vizsgálat azt mutatta ki, hogy mára már a gyomirtó minden második európai ember vizeletéből kimutatható, hiszen a mezőgazdaságban nagyon megnőtt a kereslet a glifozát iránt. Érdekesség, hogy olyan országok lakóinál mutatták ki a vegyszert, ahol az emberek nem igazán foglalkoznak mezőgazdasággal, nagyvárosban élnek, és legtöbbször a nagytermelők által előállított lisztből készült kenyeret vásárolják.
Máltán például az emberek 90 százalékánál kimutatták a szert, Németországban ez az arány 70 százalék, Magyarországon 50 és mondhatni még többnyire hagyományos mezőgazdasággal foglalkozó Bulgáriában és Macedóniában csak 10 százalék.
Egy német szakmagazin által készített vizsgálat eredményei azt igazolták, hogy 20 különböző péksüteményből 14-ben találtak glifozátot, 10 zsemléből 8-ban volt gyomirtó, ez azért érdekes, mert a vegyszer molekulái még a magas hőmérsékleten sem pusztultak el. Sőt, mivel az állatok is rendszerint gabonát, vagy gabonából készült tápokat esznek, ezért szinte minden húskészítményekben is ott van a glifozát.
Forrás: tudnodkell.info