Jó hír, hogy szép lassan elkezdődik a gyümölcs- és zöldségszezon. Csak ki kell sétálnunk a piacra, és azt szerezhetünk be, amit csak a szívünk, na meg a gyomrunk kíván. Fogyasszunk nagyon sok nyers zöldséget és gyümölcsöt, de még jobb, ha levet készítünk belőlük.
Nézzük, milyen hatással van a szervezetünkre a zöldség- és gyümölcslé. Fogyasszunk reggeli helyett, vagy előtt egy nagy pohár zöldség vagy gyümölcslevet, így lesz a leghatásosabb.
Olvasd el ezt is: Stephen Hawking halála előtt egy utolsó figyelmeztetést intézett az emberiséghez
Hogy megkönnyítsük a dolgunk, este mossuk meg a hozzávalókat, hámozzuk meg, vágjuk fel, és tegyük a hűtőszekrénybe. Így reggel már csak annyit kell tennünk, hogy összeturmixoljuk, és fogyaszthatjuk is a friss levet.
1. Gyorsítják a tápanyagfelszívódást
A zöldségek és gyümölcsök nagyon sok rostot tartalmaznak, ezért elősegítik a tápanyagok felszívódását. Egészségünk érdekében naponta 35 gramm rostot kellene fogyasztanunk – ajánlják a szakemberek. Ha egyben fogyasztjuk a zöldségeket, és gyümölcsöket lelassítják az emésztést, azonban lé formájában könnyebben felszívódnak, és elősegítik a gyomorműködést.
2. Több tápanyagot tartalmaznak, mint a megszokott formában
A gyümölcsé sokkal kevesebb helyet foglal a gyomorban, mintha egyben fogyasztanánk a gyümölcsöt. Lehet, hogy egyszerre csak 1-2 almát tudunk egyben megenni, viszont ezzel ellentétben már nem okoz gondot, hogy megigyuk akár 8 alma levét is. Így több tápanyaghoz juthatunk hozzá.
» Dubajba ment tanárnőnek, hogy milliárdosok gyerekeit korrepetálja: „3 ezer dollárt kaptam, hogy megoldjam a gyerek házi feladatát”
» Hogyan figyelnek minket otthon: 10 eszköz, amelyen keresztül kémkedhetnek utánad!
» „A vőlegényem két nappal a lánykérés után lefújta az esküvőt, amikor megtudtam miért, összeomlott a családom”
» A gondolatok, amelyeket az Univerzumnak küldesz, elkerülhetetlenül visszatérnek hozzád
3. Változatosak, és egyensúlyban tartanak
A levet készíthetjük 1-2 gyümölcsből, de, ha már jobban belejövünk, kombináljuk zöldséggel is. Így sokkal változatosabb lesz a tápanyagkészlet, és egyensúlyban tarthatjuk a szervezetünk.
4. Erősítik az immunrendszert
A gyümölcs- és zöldséglevek nagyon sok fitonutrienst tartalmaznak, ezért jó hatással vannak az immunrendszerre. Segítségükkel elkerülhetjük a legtöbb betegséget.
5. Lassítják az öregedési folyamatokat
Antioxidáns tartalmuk miatt megszabadítanak a káros szabadgyököktől, és sejtmegújító hatással rendelkeznek a zöldség-és gyümölcslevek.
6. Méregtelenítenek
Serkentik a májműködést, ezáltal könnyebben megszabadulhatunk a felhalmozódott méreganyagoktól
7. Boldoggá, kiegyensúlyozottá varázsolnak
Nagyon sok káliumot, magnéziumot, vas, és folsavat tartalmaznak, megszüntetik a szorongást, és a depresszió tüneteit.