A természet konyhájából szedhetünk, csipegethetünk a legízletesebb, legfinomabb fűszernövényekből. Ilyen a most begyűjthető medvehagyma is. Most néhány tanácsot adunk, hogy miként lehet ezt a fokhagyma ízére hajazó leveles növényt.
Fagyasszuk le
A legegyszerűbb tartósítási módszer a mélyhűtő. Lehet aprítva, vagy egészben is bezacskózni és a fagyra tenni. Előtte viszont mindenképp mossuk meg a medvehagymánkat és majd mikor szükségünk lesz rá, csak elő kell kapni és máris használhatjuk. A fagyasztott medvehagyma leginkább főzéshez, illetve sütéshez használható, ha salátához szeretnénk hozzáadni, már nem olyan, mint friss korábban, ráadásul hűtőíze is lehet.
Ajánló: Itt a medvehagyma, ne hagyjuk ki
Szárítsuk meg
Mindenkinek van otthon sütője, ezért a legegyszerűbb módja a medvehagyma szárításának, ha berakjuk a gázkályha tepsijébe. Óvatosan járjunk el, hiszen ha megég a levele, akkor sajnos már nem igazán lesz jó semmire. A szárított levélkéket ezután össze lehet morzsolni és egy befőttes üvegbe téve tartósíthatjuk. Nagyon finom fűszer, salátákra is lehet hinteni, de krémlevesekbe, kelt tésztákba, szószokba és palacsintákba is tehetjük.
Ajánló: Készítsünk medvehagymás pogácsát!
Olajban is finom
Vágjuk fel, de ne túl apróra a leveleket, majd tegyük bele egy nagy tálba, majd adjunk hozzá olajt és sót. Egy 2,5 dl adaghoz körülbelül 10–15 dkg medvehagyma-levélre van szükségünk, majd mehet bele 2 dl olaj és másfél kávéskanál só, melléje még tehetünk borsot. Jól zárjuk le a fedőt, és hidegen lehet tárolni. Ajánlott alaposan kimosni az üvegeket és fedeleiket is, hiszen másként könnyedén megromolhatnak az eltett medvehagymák.