Vannak lekvárok, melyeket órákig kell kavargatnunk, hogy besűrűsödjön és üvegbe tudjuk tölteni. A gyümölcs ugyan sokkal hamarabb megfő, de a sűrűsödésre várni kell. Itt az új szupergyors megoldás: kavarjunk a lekvárba növényi pektint.
Olvasd el ezt is: Stephen Hawking halála előtt egy utolsó figyelmeztetést intézett az emberiséghez
A természetes sűrűsítőszer percek alatt megfelelő masszát varázsol. A pektin egy természetes, a gyümölcsökben jelen levő növényi anyag, és a cukorral keveredve, hő hatására besűríti a lekvárainkat. Ehhez azonban sokszor több óra is szükséges.
Ha csak nem alkalmazunk egy kis plusz pektint. Készen kapható a leginkább almából vagy citrusokból kivont pektin. A gyümölcs minél érettebb, annál kisebb a pektintartama. Amint érik puhul a gyümölcs és lebomlik a pektin.
A lekvár ízén semmit nem változtat, csak gyorsítja a kívánt állag elérését, és szerepet játszik a tartósításban is. Savas közegben megköti a vizet, cukorral keverve pedig még jobban zselésít. Nem a sok cukor a titka annak, hogy jobban elálljon, hanem a savas kémhatás. Ezért adagolhatunk lekvárainkhoz még egy kis citromlevet is.
» Dubajba ment tanárnőnek, hogy milliárdosok gyerekeit korrepetálja: „3 ezer dollárt kaptam, hogy megoldjam a gyerek házi feladatát”
» Hogyan figyelnek minket otthon: 10 eszköz, amelyen keresztül kémkedhetnek utánad!
» „A vőlegényem két nappal a lánykérés után lefújta az esküvőt, amikor megtudtam miért, összeomlott a családom”
» A gondolatok, amelyeket az Univerzumnak küldesz, elkerülhetetlenül visszatérnek hozzád