Bármilyen furán hangzik is, de igazi finom dzsem készíthető paradicsomból. Ha már eltettük az összes paradicsomlevet télire, le is fagyasztottunk, és lecsót is ettünk már eleget az idén, készítsünk dzsemet a maradék paradicsomokból.

Hozzávalók: 2 kg paradicsom, 1 csokor apróra vágott friss bazsalikom, 2 rúd fahéj, 2 fej vöröshagyma, 330g porcukor, 110g barna cukor, 1 teáskanál só, 1/2 teáskanál koriander, 1 teáskanál római kömény, 25 ml almaecet, 25 ml balzsamecet, 1 citrom leve
Elkészítés: A paradicsomokat mossuk meg, majd vágjuk be enyhén keresztalakba a végeiket. Tegyük fel egy edénybe vizet, és amikor forrni kezd dobjuk bele a paradicsomokat, majd pár perc után dobjuk jéghideg vízbe, hogy könnyedén ledobják a héjukat.
Turmixoljuk össze és tegyük egy fém edénybe, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót, és közepes lángon forraljuk fel folyamatos keverés mellett. Kb. 2-3 óra hosszát kell kavargatni, míg a folyadékmennyiség csökkenni kezd róla, és eléri a lekvár állagot. Tegyük sterilizált üvegekbe, fordítsuk egy rövid ideig fejjel lefele, majd tegyük száraz dunsztba pár napra. Majd tároljuk napfénytől védett, hűvös kamrában.
Ehetjük pirítóssal, bruschetával, citrommal meglocsolt avokádóval, de tehetjük pizzára is. Ha egy kis extrát is akarunk belecsempészni, tehetünk bele chilit is. A fahéjrudakat viszont, mielőtt üvegbe tennénk a dzsemet, távolítsuk el.