A legtöbb ember bevett szokása, hogy a vízforraló edényben levő vizet felmelegíti, majd tölt egy csészével a teához, és következő alkalommal melegíti újra az egész vizet. Ugye ismerős a helyzet? A szakemberek szerint ne tegyünk többé ilyet, hiszen ez egy igen egészségtelen szokás.
Nagyon meglepődnénk, ha megtudnánk, hogy mennyi baktériumot, és toxikus anyagot tartalmaz a vezetékes víz. Egy, az USA-ban közzétett kutatás eredményei szerint a csapvíz 316 féle vegyszert tartalmaz.
Többek közt:
- arzén
- a klór melléktermékei
- trágya
- nehézfémek
- ipari oldószerek
- különböző vízlágyítók
- radioaktív izotópok
Sajnos ezek a vegyi anyagok a forralás során nem semlegesítődnek. Sőt, ha még egyszer felforraljuk, még jobban megnő a koncentrációjuk. Amint a víz párologni kezd, a toxinok ott maradnak, és ezt a következő adag vízzel még nagyobb mennyiségben juttatjuk a szervezetünkbe.
Minél többször forraljuk fel a vizet, annál rosszabb lesz a helyzet. Az arzén például hányást, hasmenést, hányingert, hasfájást okozhat. A tanulmány szerint a magas koncentrációjú klór 93%-al nagyobb eséllyel okoz rákos megbetegedéseket.
Jobb, ha a mikróban sem melegítjük újra a vizet, mivel nagyon rövid idő alatt hevülnek fel a vízmolekulák, gőz keletkezik, és mozgás hatására könnyen felrobbanhat.