KezdőlapÉletmód3 tudnivaló, ha januártól vegán életmódra váltanánk

3 tudnivaló, ha januártól vegán életmódra váltanánk

A vegán étrend előnyei

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A január sokaknál együtt jár az újévi fogadalommal is. Ilyenkor jellemzően azt tűzzük ki célul, hogy olyan szokásokat vezetünk be, amik javítanak életminőségünkön. Ez lehet akár az is, hogy gyakrabban eljárunk kirándulni, hogy többször találkozunk a barátainkkal, de az is, hogy új életmódba kezdünk. Ez lehet diéta, egy új sport, de akár a vegán diéta is. Ez esetben azonban számos kérdés felmerül: hogyan kezdjünk neki? Hogyan pótoljuk a húsok hiánya miatt kiesett fehérjét? Ezekre kerestük a választ.

A vegán étrend bár több szabályhoz köt bennünket, számos előnnyel bír. A fokozott zöldség- és gyümölcsbevitelnek hála sokkal energikusabbnak fogjuk érezni magunkat, ha belevágunk a vegán étrendbe. Mivel ezáltal a különböző, állati eredetű hormonokat is elhagyjuk, bőrünk sokkal kevésbé lesz zsíros és pattanásos, ráadásul nők esetében akár a problémás menstruációra is jó hatással lehet! Mivel ez az életmód biztat a rostos ételek fogyasztására, mindenféle emésztési probléma a múlté lesz általa, hiszen anyagcserénk úgy fog működni, ahogy a nagykönyvben meg van írva!

Mindezek mellett jó eséllyel védekezhetünk a szív- és érrendszeri betegségek ellen, ezen felül pedig hangulatunkra is jó hatással van a vegán étrend. Amennyiben a cukrot is kerüljük, az alakunk is hálás lesz ennek az életmódnak, ezáltal pedig a cukorbetegség kialakulásának esélyét is minimálisra csökkenthetjük.

3 tudnivaló, ha vegán életmódra váltanánk

A vegán életmódra való áttérés izgalmas utazás, mely során rengeteget tanulhatunk önmagunkról és az élelmiszerekről egyaránt. Vannak azonban tényezők, amiket ismernünk kell ahhoz, hogy jól jöjjünk ki az új étrendre való áttérésből.

Minden helyettesíthető

Amikor elkezdünk szemezni az életmóddal, bizonyára felmerül bennünk a kérdés, hogy mit használjunk tej vagy tojás helyett. Szerencsére ma már szinte minden helyettesíthető, így számtalan növényi ital van a piacon, de most már tejszín, tejföl vagy akár sajtfélék is elérhetőek vegán változatban. A tojás hiánya miatt sem kell kétségbe esnünk, hiszen őrölt lenmagból és vízből előállíthatjuk azt az állagot, amit a tojás ad az ételekhez.

Tudatosabban kell étkeznünk!

Mivel ebben az étrendben a hús- és tejtermékek kiesnek, számos olyan tápanyagtól esik el szervezetünk, mely addig természetes volt számára. Egy felnőtt embernek átlagosan napi 50 gramm fehérjére van szüksége, ám ezekhez nemcsak húsokból juthatunk hozzá, hanem különböző hüvelyesekből is. A bab, a sárgaborsó és az olyan gabonafélék, mint a quinoa vagy a kukorica rendkívül gazdag fehérjében, így kényelmesen tudjuk pótolni a húsból kimaradt mennyiséget.

Figyelnünk kell az ásványi anyagokra!

Mivel a vegán étrendben rendkívül fontos szerepe van a zöldségeknek és a gyümölcsöknek, számos vitaminhoz hozzájuthatunk. Vannak azonban ásványi anyagok, amikhez ezelőtt leginkább állati eredetű élelmiszerekből jutottunk hozzá. A tej például rendkívül gazdag kalciumban, ami elengedhetetlen a csontok és a fogak egészséges fejlődéséhez. Vegánként ügyelnünk kell rá, hogy máshogy vigyük be ezt az ásványi anyagot, és fogyasszunk sok csonthéjas gyümölcsöt, spenótot és sóskát.

A halakból származó Omega-3 is pótolható csonthéjasokkal, mindennek ellenére nem árt, ha szedünk egy mindenre kiterjedő multivitamint, hogy biztosan ne szenvedjünk hiányt semmiben.

Vegánság az élelmiszereken túl

A vegán életmód nem áll meg az étrendnél, így el kell döntenünk, hogy a diéta érdekel bennünket elsősorban, vagy az életszemlélet. Ha ez utóbbi, akkor le kell mondanunk a szőrméből vagy bőrből készült ruhaneműről vagy kiegészítőkről is, és arra is oda kell figyelnünk, hogy az általunk használt kozmetikumok vagy vegyszerek olyan gyártótól származzanak, amelyek nem állatokon kísérletezik ki a legjobb bőrápolókat és tusfürdőket. Szerencsénkre a flakonokon ezeket ma már jelzik, így biztosak lehetünk abban, hogy a számunkra megfelelő fajtát választjuk.

A vegán életmód a kezdetekkor bonyolultnak tűnhet, ám ha ráérzünk az ízére, rájöhetünk, hogy épp ugyanannyi lehetőséget kínál a finom ételek elkészítésére, mint a hagyományos étkezés. Legyünk türelmesek, és adjunk magunknak időt az átállásra, hiszen ahogy más sem, ez sem megy varázsütésre.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet