Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A szorongás már-már népbetegségnek számít az Egyesült Államokban, de a helyzet idehaza sem biztató, hiszen a munkahelyi stressz, a rohanás, a kevés pihenés mind közrejátszik ahhoz, hogy az emberek egyre inkább veszélybe érezzék magukat attól, hogy vajon mit rejteget számukra a holnap.

4 egyszerű mód, hogy úrrá légy magadon, ha rád tör a szorongás!

Az USA-ban 45 millió embernél állapítottak meg valamilyen szintű szorongó magaviseletet. A tinédzserek körében a lányok 38 százaléka szorong, a fiúk pedig 26 százaléka él együtt ezzel a kínzó lelki problémával. Vannak akik úgy írják le a szorongó állapotukat, mintha a pokolban lennének.

Most viszont 4 olyan módszerről, tanácsról lesz szó, ami segíthet leküzdeni a szorongást!

1. Tartsd formában a paraszimpatikus idegrendszered

Ezt kell tenned:

  • lélegezz nagyon mélyet, érezd, hogy a tüdőd teljesen megtelik levegővel, majd tartsd bent a levegőt 1 másodpercig.
  • miközben kifújod a levegőt, lazíts, ne gondolj semmire, ne irányítsd a levegővételt.
  • ezt a módszert gyakorold naponta 1 percen keresztül.

Ezáltal csökkentheted a stresszt, a szorongást az életedben, emellett erősödik az immunrendszered, és még a vérnyomásod is szabályozottabb lesz.

2. A figyelmedet összpontosítsd valami másra

Daniel Goleman, a “Focus: The Hidden Driver of Excellence and Emotional Intelligence: Why It Can Matter Than IQ” című könyv szerzője szerint a figyelem összpontosításával szabályozhatók az érzelmek, így ha rád tör a szorongás, akkor tereld el a figyelmed, és máris jobb lesz a helyzet. Vegyél le a polcról egy könyvet, vagy menj szaladni egy jót, a lényeg, hogy mást csinálj, másra figyelj.

3. Meditáció

A meditáció gyakorlásával képes leszel kontrollálni az érzelmeidet, a gondolataidat, így megelőzheted a szorongó helyzetek súlyosbodását. Légy türelmes, nyugodt, és igyekezz megtisztítani az elmédet a negatív gondolatoktól.

4. “A gondolataid nem egyenlők veled”

Az nem igaz, hogy azzá válsz, amire gondolsz. Az emberi agy úgy van felépítve, hogy hajlamos előbb a negatívumokat észrevenni, ezért nyilvánvaló, hogy több negatív gondolat van a fejedben, mint pozitív. Sőt, ez legtöbbször automatikus módon történik. Amit te tenni tudsz, hogy eltereled az elméd figyelmét a szorongást kiváltó gondolatoktól, így sokkal lazább, stresszmentesebb lesz az életed.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!