Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Mennyire foglal el fontos helyet a nyújtás az edzésedben? Miért kell tekintettel lenned rá, és miért lényeges, hogy helyesen végezd? Ezek azok a kérdések, amelyekre megpróbálunk választ találni az alábbiakban.

Fotó: Elvert Barnes
Fotó: Elvert Barnes

1. Igenis, számít a nyújtás

Attól függetlenül, hogy milyen gyakorlatokat végzel rendszeresen, az izmok nyújtásának fontos szerepet kell játszania a bemelegítésben. A nyújtómozdulatok rendkívül hasznosak akkor is, ha szaladsz, ha biciklizel, vagy ha éppen kosárlabdázol, teniszezel. Amennyiben csak súlyokkal dolgozol, a nyújtás által könnyebben megtarthatod saját tömegedet, továbbá rugalmasabbá is teszi a tested a következő edzéshez.

2. Nyújtózz lassan

Fontos, hogy a nyújtómozdulatokat megfelelően végezd, így kerülve el az izmok begörcsölését. Emiatt, mozogj mindig lassan és egyenletesen, minden izomcsoportodra külön odafigyelve. Sose ugrálj fel és alá, miközben nyújtasz, ugyanis plusz “stressznek” teszed ki ekkor az izmaid, aminek következtében azok akár sérülhetnek is.

Fotó: Elvert Barnes
Fotó: Elvert Barnes

3. Mozgásaid legyenek változatosak

Nyújtózkodj óvatosan, meggyőződve arról, hogy a tested megfelelően bemelegedett. Hagyatkozz olyan nyújtómozdulatokra, amelyek során úgy vízszintes, mint függőleges irányba is nyújthatsz: például, amikor törzsnyújtást végzel ülőhelyzetből úgy, hogy érd el a lábfejed. Ugyanezt elvégezheted állóhelyzetből is, ekkor pedig más izmokat (a lábakét) aktiválsz. Minél több nyújtópózt alkalmazol, annál több izmod fog megmozdulni, ezáltal a tested sokkal rugalmasabb lesz, a tornászás pedig hatékonyabb.

4. Edzés után is nyújts

Végezz nyújtómozdulatokat rögtön a tornászás után is. Így bizonyosodhatsz meg arról, hogy az izmaid és ízületeid lenyugszanak, relaxálnak. Mi több, a nyújtással arra fogod kényszeríteni az izomcsoportjaid, hogy az edzést megelőző alakjukat nyerjék vissza, ezáltal megelőzheted vagy enyhítheted az izomlázat.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!