Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Aki átélt már pánikbetegséget, az tudja, hogy mennyire nehéz megtartani az önuralmat, megőrizni a kontrollt.

5 azonnali dolog, amit pánikroham esetén tenned kell!

A felmérések szerint egyre több a pánikbetegségben szenvedő ember, csak az Egyesült Államokban 6 millióra teszik azok számát, akiknél rendszeresen előfordulnak rohamok.

Most arról lesz szó, hogy mi az az 5 dolog, amelyet pánikroham esetén érdemes megtenni, hogy a tünetek enyhüljenek.

1. Lélegezz lassan, mélyen

Azért jó, ha lassan és mélyen veszed a levegőt, mert ezáltal az agyadban az az információ érvényesül, hogy nincs nagy baj, nem kell kapkodni a levegőt. Számolj négyig, eközben szívd magadba a levegőt, majd fújd ki, lassan, nyugodtan. Próbáld ki a jogát, vagy a meditációt, mert ezen gyakorlatformák kiegyensúlyozottabbá tesznek.

2. Ölelj meg valamit, akár egy plüssállatot

Ha úrrá lesz rajtad a pánik, akkor elveszíted a realitásérzékedet, hirtelen nem tudod, hogy hol vagy. Ezért ha érzed, hogy rád tör a pánik, akkor próbálj meg lefeküdni, és megölelni egy párnát, vagy egy plüssállatot, mert ezáltal nagyobb biztonságban érezheted magad.

3. Ragadj jégkockát

Ez egy valóban hatásos módszer, hiszen ha roham esetén a kezedbe veszel pár jégkockát, az agyad a hirtelen és kellemetlen érzést kiváltó hidegre összpontosít, így pánikroham hatása enyhébb lesz.

4. Mozogj!

Ha a roham közeledtével csinálsz pár fekvőtámaszt, vagy gyorsan beállsz a zuhany alá, és magadra eresztesz egy kevés hideg vizet, akkor csökkentheted a betegség intenzitását, mivel ez esetben is az agyad a megváltozott helyzetre figyel, mivel rákényszeríted, hogy arra és ne a pánikra koncentráljon.

5. Ismételgess pozitív megerősítéseket

Az olyan mondatok helyett, mint a “Meghalok”, “Engem senki sem kedvel”, vagy “Meg fogok őrülni”, gondolj valami pozitívra, és mond ki magadban, vagy akár hangosan is, hogy “Szeretve vagyok”, “Biztonságban vagyok”, “Boldog vagyok”. Ezeket a mondatokat írd le egy lapra, amit hordj a zsebedben, hogy roham esetén mindig kéznél legyenek.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!