Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A zsírok elengedhetetlenek a szervezetünk normális működéséhez, ezért kötelező módon be kell vonnunk őket az étrendünkbe. Meglepő, de léteznek olyan zsírok, melyek ahelyett, hogy hizlalnának, segítenek megőrizni az alakod, sőt még súlyt veszíteni is amellett, hogy karbantartják a szervezetet.

repceolaj

A zsírok, melyeket elfogyasztunk, hatással vannak az agyunk működésére – állítják a szakértők. Tudnod kell, hogy míg az emberi agy 60%-át zsírok alkotják, addig életed végéig szükséged lesz rájuk, viszont egyáltalán nem mindegy, milyen típusúakra!

A legfrissebb kutatások szerint, a túlzottan telített zsírok fogyasztása súlyos károkat okoz az agyban, memóriazavaroktól elkezdve tanulási hiányosságokat, érzékelési problémákat is okozva. Szerencsére mindig akad jó megoldás, így egészséges zsírokból is van pár, melyhez te is könnyen hozzájuthatsz. Ilyen például:

1. Olívabogyó – az olívában lévő olajsav egy azon zsírok közül, mely meggátolja a zsírréteg képződését és lerakódását, valamint hosszabb távon biztosít telítettség érzetet, így nem fogsz félóránként az evésre gondolni.

2. Repceolaj – az egyszeresen telítetlen zsírok kategóriájába tartozik, és egyike a legegészségesebb olajoknak, ugyanis minimális benne a telített (egészségtelen) zsírok mennyisége. Míg az olívaolajban 15% telített zsír található, addig a repceolaj csupán 7%-nyit rejt magában.

3. Avokádó – minimális mennyiségű telített zsírt tartalmaz, ezért jó napi rendszerességgel fogyasztani. Egy kanna avokádó a napi ajánlott rostmennyiség 40%-át fedezi, ezáltal hozzájárul a bélműködés javulásához. Add hozzá a salátákhoz, hogy kiadósabb fogást kapj.

4. Pisztácia – linolénsavban gazdag, mely felturbózza a zsírégetést, és serkenti az anyagcserét.

5. Lazac – rendkívüli Omega 3 zsírsav-forrás, mely gyulladáscsökkentő hatással bír, és meggátolja a zsírpárnák kialakulását a hasi zónában.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!