Egy hőtől izzó konyhánál nincs borzasztóbb a nyári kánikulában. Főzni pedig kell, ezért nem árt, ha egy pár dolgot betartunk, hogy ne legyen kellemetlen az ebédkészítés.
Ha nincsen annyi pénzünk, hogy minden nap egy légkondis vendéglőben ebédeljünk, vagy nem akarunk fürdőruhában főzni, vegyük figyelembe a következő tanácsokat.
Álljon itt az 5 tipp, és ha van neked is egy jó ötleted, amivel megkönnyítenéd mások főzési idejét oszd meg velünk is.
1. Főzzünk lángforrás nélkül
Hogy ne kelljen egész nap égetni a gázt, használjunk egy gyorsabb és kellemesebb megoldást, az indukciós főzőlapot. Így gyorsabban felmelegedik a főzőedényünk, és jobban magában tartja a hőt. Egy jó megoldás lehet az is, hogy a déli órákban csak főzés nélküli ételeket fogyasszunk. Ha estefele lehűl az idő, akkor fogjuk neki inkább az ebéd elkészítésének.
2. Szervezzük meg a főzést!
Ajánlottabb előző nap este megfőzni az ebédet, semmiképpen ne hagyjuk a legmelegebb déli órákra. A reggeli hűvösön is elkészíthetjük a sok főzési időt igénylő ételeket, délre már csak a köret és szószok elkészítését hagyjuk. Ha nagy a kánikula akár mellőzhetjük is a meleg ételeket, hiszen ilyenkor úgysem kívánja annyira a szervezetünk. Inkább együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, keverjünk salátákat.
3. Vágjuk minél apróbbra a hozzávalókat!
Az ételek alapanyagait vágjuk minél apróbbra, hiszen így sokkal hamarabb megfőnek, és rövidebb ideig kell melegítenünk a konyhában.
4. Főzzünk kavargatás nélkül!
Ez persze nem azt jelenti, hogy hagyjuk odaégni az ételt, csak próbáljunk meg minél kevesebb időt tölteni a tűzhely mellett. Válasszunk olyan ételt, melyet nem kell annyit kavargatni, vagy nézzük ki a receptből, hogy mennyi főzési időre van szüksége és állítsunk be egy csergőórát. Ha egy kicsit engedünk az elveinkből néhanapján mikróban is elkészíthetjük az ételt.
5. Főzzünk a szabadban!
Nyáron sokkal kellemesebb, ha kint főzünk. Egy csomó finom ételt készíthetünk kinti tűzhelyen, grillezhetünk vagy akár bográcsozhatunk is. Ha lehetőségünk adódik, akkor nyárára költöztessük a kályhánkat ki egy nyári konyhába.
A fenti tanácsok mellett érdemes azt is figyelembe venni, hogy amennyire csak lehet a nyári melegben kerüljük a csípős, pikáns ízeket. Ezek csak fokozzák a meleg-érzetünket.