KezdőlapÉletmód5 mód, ahogyan a macska dorombolása gyógyító erővel hathat az emberre

5 mód, ahogyan a macska dorombolása gyógyító erővel hathat az emberre

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A dorombolás a macskák jellegzetes tulajdonsága, és a kutatók megállapították, hogy nemcsak kellemes hangzású, de segíthet abban, hogy mentálisan és fizikailag egyaránt jobban érezzük magunkat.

5 mód, ahogyan a macska dorombolása gyógyító erővel hathat az emberre

1. Csökkenti a stresszt

A macskák anatómiájával kapcsolatos kutatások szerint a dorombolás a gégéjükben lévő izmokból származik. Ezek az izmok mozognak, megfeszülnek és ellazulnak a gége azon része körül, amely a hangszálakat veszi körül. A levegő rezeg, ahogy a macska lélegzik, és így jön létre ez a jól ismert, megnyugtató hang.

Gyakran előfordul, hogy a cicánk dorombolni kezd, amikor megsimogatjuk, ezért ezt a hangot általában az állat elégetettségével társítják. A dorombolás ugyanakkor minket is megvigasztal, és segít, hogy kevésbé érezzük egyedül magunkat.

A macska simogatása eleve növelheti a szerotonin és az oxitocin szintjét, olyan hormonokét, amelyek boldoggá és nyugodttá tesznek minket. A dorombolás hatására ugyanezek a hormonok termelődnek, és ez csökkenti a stressz szintjét.

2. Gyógyítja a csontokat, a bőrt és a szöveteket

A macska dorombolása 25 és 150 Hertz közötti frekvencián rezeg, és ezek a rezgések tényleges gyógyító tulajdonságokkal bírhatnak.

A csontok jól reagálnak a 25-50 Hz közötti rezgésekre, míg a lágy szövetek a 100 Hz körüli frekvenciákra, ami mind a macska dorombolásának tartományába esik.

Macska dorombol, miközben gazdája simogatja
Fotó: Shutterstock

Lehetséges, hogy a dorombolás serkenti a csontok növekedését és helyreállítását, mivel a hang stimulálja a csontok gyógyulásáért felelős sejteket. A macska dorombolása segíthet a törött csontok gyógyulásában és elősegítheti az új csontszövet kialakulását.

Az is lehetséges, hogy a dorombolás rezgései növelhetik a csontsűrűséget, ami különösen hasznos az idősebb emberek számára, akiknél nagyobb a csontritkulás kockázata.

3. Csökkenti a vérnyomást

A macska dorombolásának ritmikus zümmögése nyugtató hatással lehet az idegrendszerre, és csökkentheti a vérnyomást is.

4. Ellazítja a feszült izmokat

Mivel a macska dorombolása segítheti a lágy szövetek növekedését, segíthet az izomhúzódások és más kötőszöveti sérülések gyógyításában is.

A dorombolás rezgései fokozzák a véráramlást, ami oxigént és tápanyagokat juttat a sérült területekre, elősegítve a gyorsabb gyógyulást, így ha a cicád közvetlen közelében vagy, amikor dorombol, te is megtapasztalhatod ezeket a gyógyító hatásokat.

5. Csökkenti a szívroham kockázatát

A kutatók felfedezték, hogy a macskatulajdonosoknál 40%-kal kisebb a szívroham kockázata, mint azoknál, akiknek nincs macskájuk.

A macskák már néhány napos korukban elkezdenek dorombolni, hogy segítsenek anyjuknak megtalálni őket, amikor eljön az etetés ideje. De a dorombolás nem egyszerűen csak az éhséget vagy az elégedettséget jelző kommunikációs eszköz, hanem gyógyító erővel is bír.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet