A szőlő az egyik legjobb energetizáló és sejtregeneráló hatással rendelkező gyümölcsünk. Ha fiatalok és lendületesek akarunk maradni még hosszú ideig, fogyasszunk minél több szőlőt. Ismerjük meg ezt a csodálatos gyümölcsöt, hiszen számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik.
Sok benne a vitamin, ásványi anyag és kiváló antioxidáns. Ajánlott szezonban fogyasztani, vagyis most, hiszen sokkal olcsóbban megtalálhatjuk a piacon. Az ásványi anyagok közül megtalálható benne a jód, foszfor, kálium, vas, magnézium, cink, kobalt. Ezeken kívül pedig sok C-vitamint, gyümöcscukrot, számos B-vitamint és rostot tartalmaz. Nézzünk a pozitív tulajdonságai közül néhányat.
1. Kiváló energiaforrás
100 gramm szőlő 72 kalóriát, sok glükózt és fruktózt tartalmaz. Minden szőlőszem biztosítja a szervezet számára szükséges energiát. Ajánlottabb lé formájában fogyasztani, hiszen így sokkal gyorsabban felszívódik a szervezetben.
2. Védi a szívet
Főleg a fekete szőlő védi a szívet a különböző betegségekkel szemben. Mivel sok benne az antioxidáns, megakadályozza a rossz koleszterin növekedését, és így biztosítja a vérerek egészségét. 30%-al növeli az agy vérellátottságát, így megakadályozza az infarktus kialakulását is. A szőlő növeli a vér nitrogén-oxid szintjét, így csökken a vérrögök kialakulásának és a szívroham kialakulásának esélye.
3. Segít a méregtelenítésben
Sokáig jóllakottság érzéssel tölt el, emellett pedig, mivel magas a rosttartalma, segíti a szervezetet a méregtelenítési munkában. Mivel 73%-ban vizet tartalmaz, a vért is tisztítja a méreganyagoktól.
4. A bőr öregedése ellen
A szőlő egy erős antioxidáns, mely lassítja a bőr öregedési folyamatát, és véd a káros szabadgyökök ellen. A szőlőmag olaj számos kozmetikai szer alapanyaga, hiszen az egyik leghatékonyabb bőrvédőként, ránctalanítóként és fiatalítóként tartják számon. Ajánlott házilag szőlő pakolást készíteni, hiszen így kívülről is ápolhatjuk bőrünket.
A szőlő héját is mindenképpen együk meg, hiszen ez tartalmazza a legtöbb számunkra fontos anyagot. Leginkább a vörös szőlő ajánlott a máj, vese és epe egészségének megőrzése érdekében.
5. Emésztési problémák ellen
Nagy mennyiségű rost és ásványi anyag tartalmának köszönhetően a szőlő az egyik legjobb természetes emésztést segítő szerünk. Ajánlott azoknak fogyasztani, akik puffadással vagy székrekedéssel küzdenek. Mivel erős tisztító hatása van, azok is részesítsék előnyben, akik tisztítókúrában kezdenek.