Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Hányszor hallottuk már a lakás „bababaráttá” tétele kifejezést! Akinek még nincs gyereke, az igazából nem értheti – nem érezheti át ennek a mondatnak a súlyát, csak amikor majd egy napon az ő újszülöttje is totyogóvá cseperedik.

6 bababarát óvintézkedés, melyet minden szülőnek ismernie kell(ene)!

Először is, a legfontosabb a biztos alapokon fekvő családi környezet. A kisgyereknek ugyanis ez nyújtja a legnagyobb segítséget az egészséges fizikai és mentális fejlődésben. A szülők támogatása és a szeretet az, aminek el kell kísérnie őt a felnőttkorig, aminek egész életen át örülhet, és amire mindig is számíthat. Másodszor, kell engedni a gyermeket felfedezni a világot!

Fontos, hogy megismerkedjen, megtapasztaljon dolgokat, érzéseket, tárgyakat, és bizonyos tetteknek a következményeit. Csak így tud majd mérlegelni és tanulni. Ehhez viszont egy olyan fizikai környezetet kell kialakítani a számára, ahol garantált a testi épsége, és ahol nem kell másodpercenként rászólni, hogy „kisfiam, azt nem szabad!”.

Az alábbiakban felsorolunk néhány megoldást arra, mellyel elkerülhető a stressz és a fölösleges aggodalom:

1. Pihentető, biztonságos alvás

Nem kell körberakni játékokkal, mindenféle vacakkal a kiságyat. Érdemes időnként leellenőrizni a bútor stabilitását, illetve a matrac pozícióját. Kerüljük a fűzős, madzagos ágyneműket. Az újszülötteket pedig mindig hanyatt fektessük, ezzel ugyanis jelentősen csökken a bölcsőhalál-szindróma veszélye.

6 bababarát óvintézkedés, melyet minden szülőnek ismernie kell(ene)!

2. Balesetmegelőzés 

A bútorokat érdemes úgy elhelyezni, hogy a totyogó kisbaba általuk ne sérüljön meg. Amennyiben lépcső is van a lakásban, ajánlott ajtót szerelni a fel- és lejáróhoz. Az ablakokat jó felruházni biztonsági rácsokkal. A mászó gyermek elől pedig el kell tüntetni a huzalokat, elektromos vezetékeket, fűtőtesteket, létrákat vagy olyan tárgyakat, melyeket magára boríthat.

3. Fulladásveszély

Nem szabad olyan tárgyakat, játékokat a baba kezébe adni, melyektől megfulladhat. Amennyiben új étellel kísérletezel, előbb teszteld kétszer is, hogy ehető-e a számára. Az apró tárgyakat helyezd magasabbra, és csak azokat hagyd kézügyben, melyeket nyugodtan befalhat.

4. Tilos játszani a tűzzel

Először is, szerelj füstérzékelőt a lakásba. A gyermeket pedig különítsd el a forró csempekályhától, a sütőtől, a gáztűzhelyről, hajszárítótól, vasalótól és bármitől, ami égési sérüléssel végződhet. Így tilos őt felügyelet nélkül hagyni, amikor forró edény/étel van az asztalon, netán felnőtt evőeszköz, amivel kárt tehet magában. Főzés közben sose tartsd ölben a gyereket, még akkor sem, ha kéri! A gyufát és öngyújtót pedig tartsd távol a kis kíváncsiskodótól.

6 bababarát óvintézkedés, melyet minden szülőnek ismernie kell(ene)!

5. Víz mellett is fő a biztonság

Miután megfürdetted a gyermeket, azonnal engedd ki a vizet. A fürdőszoba ajtaja legyen mindig csukva! Még akkor is, ha a pici már tud úszni, a medencét csak szülői felügyelettel használja. A tengerről nem is beszélve!

6. Mérgezések

Amennyiben attól félsz, hogy a csemetéd lenyelt valamit, mielőtt bármit is csinálnál, vidd orvoshoz. A gyógyszereket, mosó- és tisztítószereket elzárva tartsd, távol tőle. Sose hagyj szem előtt elemeket, távirányítót, elemlámpákat vagy olyan tárgyakat, melyek veszélyesek lehetnek a számára.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!