KezdőlapÉletmódEgészség6 ételkombináció, mely tönkreteszi az egészséged

6 ételkombináció, mely tönkreteszi az egészséged

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A különféle ételkombinációk, melyeket a nap folyamán magunk elé tálalunk, megzavarhatják az emésztésünket, főként ha olyan ételeket teszünk a tányérunkra, amelyek amúgy sem barátkoznak a szervezetünkkel.

Fotó: pixabay.com
Fotó: pixabay.com

Az egyetlen, de nagyon fontos szabály, melyet érdemes betartanod az, hogy ne tégy mindent az asztalra, amit a hűtőszekrényben találsz. Korlátozd magad a lehető legegyszerűbb kombinációra, ezáltal kímélve az emésztőszerveidet.

Az emberi gyomor egyszerre csak egy nehéz étellel tud megbirkózni, és bármi, ami nem nyers zöldség vagy gyümölcs, nehéz ételnek számít – hívják fel a figyelmünket a szakértők.

Ha erre nem vigyázunk, akár blokkolni is tudjuk az emésztést, ami több kellemetlenséggel jár:

– az emésztőenzimek összezavarodnak;
– a tápanyagok nem kerülnek felszívódásra;
– puffadás, gyomorégés, emésztéshiány, székrekedés, görcsök léphetnek fel.

Ezt elkerülendő, érdemes az alábbi ételeket egymástól szétválasztva fogyasztani:



1. (Bármilyen) húst burgonyával – a hús hatására az emésztés céljából savas folyadék képződik, ez a folyamat pedig nagyon lassú. Ezzel ellentétben, a krumpli lúgos folyadékot termel a gyomorban, és gyorsan lebomlik. A két táplálék tehát kétféle enzimet igényel, az eredmény pedig az emésztőenzimek harca lesz, az étel végül nem kerül normális lebontásra, és jönnek a görcsök, fájdalmak, az energiahiány.

2. Főtt tészta hússal – a fenti elmélet szerint működik, tehát semmi szín alatt se társítsd a szénhidrátot a fehérjével ugyanabban a fogásban.

3. Gabonafélék/müzli tejjel – még mindig a szénhidrát és a fehérje kombinációjánál tartunk, tehát egyáltalán nem jó. Kukoricapelyhet se társíts tejtermékkel. A tej amúgy is nehezen bomlik le, szénhidráttal kombinálva pedig hasfájás, puffadás, görcs lesz belőle.

4. Kenyér tojással, hússal – vagyis a teljes készlet egy helyen, amitől az emésztésünk biztos a feje tetejére áll. Nem csoda, hisz dupla adag fehérje jut a szénhidrát mellé, biztos ami biztos.

5. Gyümölcs müzlivel, tejtermékkel – a gyümölcsöket mindig önmagukban ajánlott fogyasztani, nagyjából 1 órányi távolsággal az étkezések között, ugyanis teljesen más enzimeket aktiválnak, mint a többi élelem. A tej és müzli variáció már ismert…

6. Rizs hússal – újra szénhidrát és fehérje kerül egy tányérral, szóval ez sem jó kombináció. Ehelyett rizst zöldséggel, húst zöldséggel érdemes társítani.

Tartsd észben, hogy:

– a keményítőmentes zöldségek, saláta, gyökeresek, magvak, füvek, fűszernövények, olajok társíthatók fehérjével és szénhidráttal;

– sose kombináld ugyanabban a fogásban a szénhidrátokat (gabonaféléket, főtt tésztát, rizst, kenyeret, kekszeket, péksüteményeket, mézet, burgonyát, gesztenyét, tököt, paszternákot) a fehérjékkel (száraz bab, borsó, túró/sajt, tojás, dió, hal, vörös hús, tej, csirkehús, szója, tofu, joghurt);

– várj 2 órát, ha szénhidrátot ettél, és fehérjét fogyasztanál;

– várj 3 órát, ha fehérjét ettél, és szénhidráttal nyomtatnád;

– a halat társíthatod zöldséggel, a babot zöldséggel, főtt tésztát zöldséggel, gabonaféléket zöldséggel;

– a zsírok kizárólag füvekkel és fűszernövényekkel társíthatók, így azok könnyebben felszívódnak.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet