KezdőlapÉletmód7 csodás dolog, melyet azután tapasztalhatsz, hogy felhagysz a Facebookkal

7 csodás dolog, melyet azután tapasztalhatsz, hogy felhagysz a Facebookkal

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Körülbelül 6 hónappal ezelőtt, ültem a számítógép előtt, bejelentkezve a Facebookra, bámultam az üzenőfalam és görgettem fel-alá új infók után kutatva, amikor arra lettem figyelmes, hogy a 7 hónapos kisfiam, Olivér, kikerekedett szemekkel bámul fel rám. Valahányszor visszapillantottam a képernyőre, hogy tovább olvassak, az aranyos kis arcát közém és a képernyő közé helyezve mosolygott fel rám, míg meg nem kapta újra a figyelmemet. És ez így ment nap mint nap.

facebook

Egy hónappal később felbontottam a Facebook-fiókom. Ha Olivér nem lett volna elég indok arra, hogy a figyelmem hasznosabb dolgokra is kamatoztathatnám, akkor döntöttem úgy, hogy felbontom a fiókot, mikor rájöttem, a Facebook nem tesz engem boldoggá.

Azon kaptam magam, hogy annál szomorúbb és lehangoltabb lettem, minél gyakrabban jelentkeztem be és görgettem fel-alá a barátaim profil-oldalain. Akkor még fogalmam sem volt, hogy az az egy gombnyomás, mellyel eltávolítottam a fiókot, mekkora hatással lesz a családomra és az életemre.

Íme miket tapasztaltam azután, hogy nem lógtam többé a Facebookon:

1. A kapcsolatom a férjemmel javult – jobban érezzük magunkat együtt, mint valaha. Többet kommunikálunk, többször érintjük meg egymást, és gyakrabban keressük egymás társaságát. A közösségi média azt a benyomást keltette, hogy nincs szükségem a személyes kapcsolatokra. De amikor abbahagytam, rájöttem mennyire is hiányoltam a férjemet, akit igazán szeretek.

2. Ismét az emberek szemébe néztem – úgy beszéltem eddig az emberekkel, hogy alig néztem a szemükbe, persze anélkül, hogy ez tudatosult volna bennem. És ez nem volt helyes, hiszen ha társalogsz valakivel, az irány, amerre nézel, sokat elárul a partnered számára arról, hogy mennyire érdekel téged a mondandója. Tisztában vagy azzal, hogy milyen távol állsz attól, akivel épp beszélsz? Vagy hogy a szemébe nézel, és nem másfelé? A képernyők és billentyűk világában ez elvész, de a valóságban annál fontosabb.

3. Ismét igazi baráti kapcsolataim lettek – vacsorázni járok a barátaimmal, csajos napokat tartunk a barátnőimmel és újból igazi beszélgetéseket tapasztalok. Sokkal boldogabbá tesznek ezek a dolgok, mint eszeveszettül gépelni a képernyő előtt, és várni, míg a túloldalon végre válaszolnak. Közösségi média nem képes igazi barátságokra, sőt inkább megfoszt azoktól. Hisz elég, ha elütsz valamit, és azt kiragadva a kontextusból a társad teljesen félreértheti. Nincs lehetőség igazi érzelmekre, testbeszédről, hangszínről nem is beszélve.

4. Nem mondok többé olyan dolgokat, melyek nem valódiak – egy számítógép mögött könnyű állítani bármit, senki sem fogja leellenőrizni, hogy mit főztél ma, vagy tényleg kitakarítottad a házat. Könnyű leplezni is dolgokat, és drámázni is erőfeszítések nélkül. Ha meg nem jut eszedbe egy jó Facebook-bejegyzés, hát majd találsz az ismerőseid között egy frappánsat, melyen csámcsogni lehet, nemde? Még mindig azon kapom magam sokszor, hogy drámai bejegyzéseken agyalok. És azóta sem értem, minek akartam folyton a világ elé tárni minden gondolatomat…

5. A magabiztosságom és önbecsülésem javult – ahelyett, hogy aggódjak, ki mit fog szólni a legutóbb feltöltött fényképemhez, sokkal több időm van magammal törődni. És szeretek az lenni, aki vagyok, már nem érzek kényszert arra, hogy visszaigazolást kapjak egy sor felfelé irányuló hüvelykujj formájában. A közösségi médiában van időd kigondolni a mondandódat és megfontolni a reakciódat. A való életben sajnos nincs. Számomra már fontosabb két lábon a földön járni, alkut kötni, kihívások elébe állni, nem pedig meglapulni a képernyő előtt és egy „mindjárt jövökkel” időt nyerni.

6. Fejlődött a vállalkozásom – azt az időt, amit eddig a Facebookkal töltöttem, ma a klienseim fogadására, nyilvános beszédekre, blogírásra és üzletfejlesztésre fordítom. Most, hogy kizártam a közösségi oldalt az életemből, több idő és tér áll a rendelkezésemre, melyet hasznos és fontos dolgokra kamatoztathatom.

7. Több minőségi időt töltök a gyerekeimmel – most, hogy abbahagytam, gyűlölök visszagondolni arra, hogy mennyi időt pazaroltam azzal, hogy a számítógépet bámultam, miközben a gyerekeim a figyelmemért könyörögtek. Ma rengeteget beszélgetünk, játszunk a kertben és építőkockázunk. Esténként melléjük bújok, és az egykori egy helyett ma már a öt meséskönyvből olvasok nekik.

Most már tudom, hogy a gyerekeim úgy fognak emlékezni rám, mint az anyára, aki velük együtt nevetett, táncolt a konyhában és meséket olvasott, verseket tanított. Nem pedig úgy, mint az anya, aki naphosszat a Facebookot bámulta, és helyettük a hamis barátságokat választotta…

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet