KezdőlapÉletmódA motivációs levél és a tisztán kirajzolódó ambíciók

A motivációs levél és a tisztán kirajzolódó ambíciók

Eltökélt álláskeresők

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az állásokra való jelentkezés egyik feltételek sok esetben egy motivációs levél mellékelése, melyben a pályázó leírja, hogy miért tartja magát alkalmasnak az adott pozícióra, illetve megoszthatja személyes tapasztalatait. Nyűg vagy tényleges plusz egy ilyen írás?

Akárhogy is nézzük, az álláskeresés nem egyszerű feladat. Akkor sem, ha kevés, de akkor sem, ha épp nagy számú opció áll a rendelkezésünkre. A potenciális pozíciókat persze alapjaiban határozza meg végzettségünk, tapasztalatunk, vagy épp saját preferenciáink. Ha kiválasztottuk a számunkra szimpatikus álláshirdetéseket, az online ügyintézésnek köszönhetően egyszerűen pályázhatunk is az adott pozícióra. Ennek azonban sok cégnél külön feltételrendszere van, mely csatolandó dokumentumokban is megmutatkozhat.

Ennek egyik legnépszerűbb formája a motivációs levél. A pályázók közül sokan felhúzzák a szemöldöküket, ha a hirdetők ennek megírását kérik tőlük és inkább tovább is görgetnek. A motivációs levél azonban nem szükséges rossznak tekintendő. Sokkal inkább egy olyan platform, ahol röviden, frappánsan és lényegre törően bemutatkozhatunk a hirdető cég felé, megmutathatjuk kreatív oldalunkat és kidomboríthatjuk azon tulajdonságainkat, melyek szerintünk fontosak. A cégek számára pedig egy egészen hatékony szűrőt jelent.

Papírra vetett filter

A motivációs levél sok olyan dolgot is megmutathat, melyet a tartalom önmagában nem fed fel. Ilyen lehet az íráskészség, a kreativitás, a kommunikációs képességeink szintje és még sorolhatnánk. A motivációs levél célja így tehát sok esetben nem is feltétlenül az, hogy a hirdető cégekre zúdítsuk ömlesztett tapasztalatainkat. Sokkal inkább arra lehet hasznosítani, hogy a pozícióhoz kapcsolódóan megmutathassuk elhivatottságunkat és megosszuk személyes motivációinkat.

A céges oldalról szintén elmondható, hogy általában nem arra kíváncsiak, amit az önéletrajzunkból már eleve kiolvashattak. Mindenki okkal lehet büszke végzettségére vagy épp meglévő tapasztalataira, ám a motivációs levél nem keverendő össze egy bővebben kifejtett önéletrajzzal. Merjünk bátrak, kreatívak, akár formabontók lenni és villantsuk meg azon kvalitásinkat benne, melyek a nyers adatokból nem olvashatók ki. Persze azok számára sem veszett ügy a motivációs levél megírása, akik kevésbé jók ebben a műfajban.

A sablonok is segíthetnek, de a munkáltató leginkább ránk kíváncsi

Sablonok a sikerért

Az állásportálok, mint pl. a Profession.hu azok számára is kínálnak megoldást, akik nem érzik úgy, hogy képesek lennének egy jól használható motivációs levél megírására. Az elérhető sablonok komoly segítséget nyújthatnak akár a belefoglalni szükséges információk, akár a forma vagy épp az ötletek terén is. Sok munkakörhöz külön motivációs levél sablonok érhetők el, ezzel is megkönnyítve a pályázók dolgát.

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a motivációs levéltől nem szabad tartani. Ha megfelelünk bizonyos formai követelményeknek, máris nem lőttünk mellé. A lényeg, hogy önmagunkat mutassuk az íráson keresztül. Igyekezzünk azt láttatni, ami szerintünk fontos a pozícióval kapcsolatban és ne csak azt, amit a végzettségünk és tapasztalataink mutatnak. Akármelyik utat válasszuk is, a motivációs levél döntő tényezőnek bizonyulhat ha állásra pályázunk, így mindenképpen fordítsunk rá időt.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet