Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A konfliktusok elkerüléséhez, megoldásához önfegyelem szükséges, soha nem szabad hirtelen felindulásból reagálni az eseményekre.

A pszichológus most elárulja, hogy miként lehet elkerülni egy nagy veszekedés kirobbanását!

Nem árt tudni, hogy evolúciós szempontból az emberi agy három fejlődési cikluson ment keresztül, ezek közül az első ilyen periódus, amikor kifejlődött Reptilian complex, azaz a hüllőagy, amely a legprimitívebb része a központi idegrendszernek.

“Konfliktus esetén ez a terület válik aktívvá, így a racionális gondolkodás háttérbe szorul, ezért fordulhat elő, hogy ilyenkor olyan dolgok csúsznak ki a szánkon, amit később megbánunk” – közölte Lena Derhally pszichoterapeuta.

Mit lehet tenni?

1. Tükör-hatás

Sok ember konfliktus esetén defenzív, azaz védekező álláspontot vesz fel, ami sokszor még jobban elmérgesíti a helyzetet. Ahelyett, hogy védekeznél, tarts “tükröt” a párodnak, és próbálj higgadtnak egyetérteni vele mindenben, így hamarabb elül a vihar.

2. Ismerd el a hibáidat

A konfliktusok megoldásának útjában sokszor az ego áll, ezért érdemes félretenni ezt, és inkább ismerd be, hogy hol és miben hibáztál, mert ez így korrekt. Ezután könnyebb tiszta lappal indulni.

3. Tarts egy kis szünetet

Ha úgy érzed, hogy az érzelmek hevétől elborul az agyad, inkább vegyél egy mély lélegzetet, és pár percig ne reagálj semmire. Sőt, a pszichoterapeuta szerint akár 5-10 percnyi szünetet is be lehet iktatni a konfliktus között, mert ennyi idő alatt minden ember valamelyest lehiggad.

“Konfliktus-helyzetben néha hallgatni valóban arany. Ilyenkor érdemes inkább hallgatni, mint beszélni. Nem véletlenül van két fülünk, és egy szánk” – mondta Lena Derhally.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!