Bár nem mindenki nagy kedvence, az aszalt szilva rendszeres fogyasztása csupa előnyökkel jár, amelyeket semmiképp nem szabad elhanyagolni. Ez a viszonylag parányi gyümölcs, szárított formában a vitaminok, ásványi anyagok és a bélrendszer egészségét szolgáló rostok valódi tárháza. Az ízletes, lédús friss gyümölcshöz képest, az aszalt szilva igazi kincs. Tovább eláll, és még vacsora után, önmagában is nassolható.
Jenna Volpe, dietetikus szerint rendkívül széles skálája ismert az aszalt szilva felhasználásának: „Rágcsálhatod önmagában, vagy feldarabolhatod, és adhatod gabonapehelyhez, zabpehelyhez, müzlihez vagy turmixhoz édesítőként vagy a rostmennyiség biztosításához”.
Az aszalt szilva a friss gyümölcshöz képest néhány tápanyagban gazdagabb, így az egészségügyi előnyök tekintetében is előnyt élvez. A magas rosttartalmáról ismert aszalt szilvát leggyakrabban az emésztéssel és a bélrendszer egészségével hozzák összefüggésbe. Ezen kívül még számos jótékony hatása ismert, melyekről mindenképp érdemes szót ejteni – írja a RealSimple.
1. Az aszalt szilva kiváló rostforrás – ez a legismertebb előnye. És mivel általában a rost az, amiből nem fogyasztunk eleget, javasolt akár csak emiatt is beiktatnunk az étrendünkbe. Az ajánlott rostmennyiség életkortól és nemtől függően változik, de az általános célérték nők esetében napi 25 gramm, férfiak esetében pedig napi 38 gramm. Ha naponta megeszünk 5-6 szem aszalt szilvát, a rost-szükségletünkből máris fedeztünk 4-5 grammnyit.
„Az aszalt szilva táplálja a jó bélbaktériumokat, és segít a széklet térfogatának növelésében. Más olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek a jó bélbaktériumokat táplálják, például szorbitot, ami segíthet a széklet rendszerességben” – magyarázza Maggie Moon, dietetikus.
2. Az aszalt szilva természetes módon enyhíti a székrekedést, magas rosttartalmának köszönhetően. Akik állandó székelési problémákkal küzdenek, számukra a rostbevitel növelése a kulcs.
„Az aszalt szilva, sőt az aszalt szilva leve is természetes gyógymód a székrekedés ellen, és ezt kutatások is alátámasztják” – állítja Volpe, aki az aszalt szilvát a krónikus székrekedés terápiájaként ajánlja.
3. Az aszalt szilva K-vitaminnal és káliummal támogatja a csontok egészségét. „Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az aszalt szilva természetes módon magas K-vitamin- és káliumtartalommal rendelkezik, két olyan mikrotápanyaggal, amelyek segítenek a csontok remineralizációjának szabályozásában” – fogalmaz Volpe.
Kutatások bizonyítják, hogy napi 50 gramm aszalt szilva fogyasztása segít megelőzni a csípő csontsűrűségének csökkenését, és potenciálisan csökkenti a csípőtáji törések kockázatát a posztmenopauzában lévő nőknél.
4. Az aszalt szilva káliumtartalma segíthet a magas vérnyomás csökkentésében is. A káliumot az egyik legjobb tápanyagnak tartják a magas vérnyomás csökkentésére, és az aszalt szilva jó forrása ennek.
Férfiaknak napi 3400 milligramm, nőknek pedig napi 2600 milligramm kálium bevitele ajánlott. Adagonként 732 milligramm káliummal, az aszalt szilva a szívbarát tápanyag napi célértékének közel egyharmadát fedezheti.
5. Az aszalt szilva segíthet javítani a szívbetegségek kockázati tényezőit. A csontritkuláshoz hasonlóan a menopauza utáni nőknél magasabb a szívbetegségek kockázata. Ez a vezető halálozási ok a nők körében. Az életmódbeli változtatások nagyban hozzájárulhatnak a megelőzéshez. Az aszalt szilva rendszeres fogyasztása pedig egy módja a szív egészségének a támogatására – állítja Moon.
A szárított gyümölcs elősegítheti az egészséges koleszterinszintet, ami csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. És ehhez a magas rosttartalom is hozzájárul. Az emésztést támogató szerepe mellett ugyanis a rostoknak rengeteg előnye van. Az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen, mert segít kordában tartani a koleszterinszintet, ami csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
6. Elősegíti a jóllakottságot és a teltségérzetet. Egyes ételek jobban eltelítenek, mint mások, és az aszalt szilva ebbe a kategóriába tartozik. „Ha étvágycsillapító nassolnivalót keresünk, az aszalt szilva jobb választás, mint a sütik” – érvel Moon, aki egy 2010-es tanulmányra alapoz: „Az aszalt szilva fogyasztása alacsonyabb vércukorszintre adott választ eredményezett a kenyérhez és a sütikhez képest, és hajlamos volt csökkenteni az éhséghormonok aktivitását” – fejtette ki a szakember.
A jóllakottság és az elégedettség érzése megakadályozza a túlevést, amely megterheli az emésztőrendszert, és egészségtelen vércukorszint-ingadozást okozhat, így az olyan nassolnivalók, mint az aszalt szilva, támogathatják az egészséges táplálkozási szokásokat.
Olyan terméket válasszunk, mely nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Még így is, az aszalt szilva édes csemegének számít, körülbelül 3.6 g cukortartalommal. Az aszalt gyümölcsök egyébként is sűrűbbek és koncentráltabbak, így magasabb lesz a cukortartalmuk. Csak összehasonlításképpen: 100 g aszalt szilva 38 g cukrot tartalmaz, eközben 100 g szilva nagyjából 10 g cukrot.
És hogy mennyit ehetünk belőle naponta? Célszerű az 5 darabot tartani, de indokolt esetben növelni lehet 10-re is, csak fokozatosan – javasolja Moon. Volpe azonban emlékeztet arra, hogy mint mindenből, az aszalt szilvából is megárt a sok.
„A vércukorszint-zavarral küzdőknek korlátozniuk kell az aszalt szilva fogyasztását, mivel viszonylag kis mennyiségben jelentős mennyiségű cukrot tartalmaz” – állítja a dietetikus hozzátéve, bár viszonylag alacsony a glikémiás indexük, a cukorbetegeknek mégis érdemes odafigyelniük a fogyasztásukra.
Hasonlóképpen azok a személyek is, akik laza székletben vagy hasmenésben szenvednek. Számukra az aszalt szilva súlyosbíthatja a tüneteket – jegyzi meg Volpe. Akik pedig káliumkorlátozott étkezési tervet követnek, például a vesebetegek, szintén korlátozottan majszolgassák az aszalt szilvát, mivel magas a káliumtartalma – hangsúlyozza a szakértő.