Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az édesburgonya, ahogy a neve is mutatja kellemesen édes, ízben inkább a sütőtökhöz, mint a burgonyához hasonlít. Nem csak finom és tápláló, hanem igen fontos pozitív terápiás tulajdonságokkal rendelkezik. Remek antioxidáns, sok vitamint, ásványi anyagot, rostot és fehérjét tartalmaz.

Fedezd fel az édesburgonyát, ismerd meg a szervezetre gyakorolt pozitív tulajdonságait, és fogyaszd rendszeresen.

Az élelmiszerboltokban általában 1-2 féle édesburgonya kapható, világszerte viszont kb. 6500 fajta létezik, amelyek színben, formában és méretben nagyban különböznek. Egy közepes méretű édesburgonya (kb. 130 gramm) 70 mg sót, 23 gramm szénhidrátot tartalmaz, melyből 7 gramm cukor, 2 gramm fehérje és 4 gramm rost. A fehér burgonyával ellentétben nem tartalmaz zsírt és koleszterint, és sokkal kisebb a kalóriatartalma.

Az édesburgonya biztosítja a szervezet számára a napi ajánlott A-vitamin (RDA) 120% -át, a C-vitamin 30% -át, a kálium 13% -át, a kalcium és a vas 4% -át. E-, B5- és B6-vitamin is található benne kisebb mennyiségben.

Az édesburgonya három fontos antioxidánst is tartalmaz:

– béta-karotin: karotinoid, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít. Megfelelő zsírokkal együtt fogyasztva, könnyebben felszívódik a szervezetben a béta-karotin.

– klorogénsav: az édesburgonyában a leggyakoribb antioxidáns.

– antocianinok: a lila édesburgonyában található pigment, nagyon fontos antioxidáns.

Az édesburgonya színe jelzi a benne található fitonutriensek szintjét, amelyek a test egészségét támogató vegyületek. Például a narancssárgában van a legtöbb béta-karotin, a lilában pedig a legtöbb antioxidáns.

Segítségével megelőzhető az A-vitamin hiány

Az A-vitamin-hiány gyengíti az immunrendszert, és különböző szemproblémákat okozhat. Az édesburgonya kiváló béta-karotin forrás, amelyet a szervezet könnyen átalakít A-vitaminná.

Gondoskodik a bélrendszer egészségéről

Az édesburgonya magas rost-és antioxidáns tartalma miatt fontos szerepet játszik a bélrendszer egészségének fenntartásában. Bizonyos oldható és oldhatatlan rostokat a vastagbélben lévő baktériumok fermentálnak, így rövid láncú zsírsavaknak nevezett vegyületek jönnek létre, amelyek táplálják és erősítik a bélnyálkahártya sejtjeit. Másrészt a lila színű édesburgonyában található antioxidánsok elősegítik az egészséges bélbaktériumok, köztük a Bifidobacterium és a Lactobacillus bizonyos fajainak szaporodását.

Serkenti az agyműködést

Az édesburgonyában található antocianinok gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, így megvédik az agyat a káros szabadgyökökkel szemben. Spanyol és kínai kutatók szerint 13% -kal csökkenti az édesburgonya a mentális hanyatlás és a demencia kockázatát.

Nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést

Annak ellenére, hogy cukrot és keményítőt tartalmaz, az édesburgonya nincs negatív hatással a vércukorszintre, mivel lassan szívódik fel.

Elősegíti a zsírégetést

Az édesburgonyában jelen lévő keményítő körülbelül 12% -a rezisztens keményítő, egy rostszerű anyag, amelyet a szervezet nem emészt meg és nem szív fel. Egy amerikai tanulmány alapján kimutatták, hogy a teljes szénhidrátfogyasztás mindössze 5,4% -ának helyettesítése rezisztens keményítővel, 20-30% -kal elősegítette étkezés után a zsírégetést.

Enyhíti a stresszt és a szorongást

Magnéziumtartalma miatt az édesburgonya elősegíti a test ellazulását. A magnéziumhiány hosszútávon szorongást, depressziót, fejfájást és hangulati ingadozásokat okozhat.



Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!