Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A tejsavó összetételében nagyon hasonlít az anyatejre, sokkal inkább, mint a tej, a szervezetre gyakorolt hatása pedig felülmúlhatatlan. A túró- és sajt előállításakor keletkező savó a tej legértékesebb része. Nagyanyáink idejében ezt még tudták, és a tejsavót használták, fogyasztották. Talán ez is közrejátszott, hogy sokkal egészségesebben éltek, mint most az emberek.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Ahhoz, hogy gyorsan tejsavót állítsunk elő otthon, forraljunk fel tejet, majd még melegen cseppentsünk bele pár csepp citromot, és szűrjük le. A fennmaradó sárgás áttetsző folyadék a tejsavó. Sokkal több ásványi anyagot tartalmaz, mint maga a tej, tele van magnéziummal, kalciummal, cinkkel, foszforral, vassal és még számos értékes vitaminnal.

A tejsavó a sportolók csodaitala is lehet, hiszen sok az izomfejlődés számára elengedhetetlen esszenciális aminosavat tartalmaz. Ha valaki fogyókúrázni szeretne, akkor is ajánlott megismerkednie a tejsavóval, hiszen elősegíti a zsírégest, és közben építi az izomtömeget. A téli időszakban érdemes tejsavókúrát tartani, hiszen jó hatással van a depresszióra. Naponta 4-5 dl tejsavót szükséges elfogyasztani.

Első látásra lehetséges, hogy inkább kihagynánk az életünkből a tejsavót, de ha magára nem csúszik, akkor keverjük bele turmixokba, de főzhetünk, süthetünk is vele. Ezekben az esetekben a víz helyett használjunk az ételek elkészítéséhez tejsavót. Ha tésztát vagy rizst főzünk, akkor is adagolhatunk a víz helyett tejsavót, bár állítólag ebből egy kicsit többet kell tölteni hozzá, mint a vízből.

Ha felesleges tejsavónk van töltsük jégkocka tartóba, és fagyasszuk le. Így bármikor elővehetjük, ha szükségünk van rá.

Ha imádjuk a sajtot, az alábbi receptet mindenképp érdemes kipróbálni. Nagyon egyszerű, és könnyedén tudunk házi ricottát varázsolni, ráadásul tejsavóval.

Hozzávalók: 1 liter tejsavó, 3,3 dl friss tej a 3,5%-ból, 1 kávéskanál só.

Elkészítés: Melegítsük fel a tejsavót 30-35 fokosra, majd keverjük hozzá a sót és a tejet. Melegítsük fel az egészet 90 fokra, majd szűrjük le egy sűrű szövésű gézen. Keverhetünk hozzá snidlinget, vagy ízlés szerint bármilyen más fűszert. Formázzunk belőle gombócokat, és máris kész a friss ricotta.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!