Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A káposzta számos egészségügyi előnnyel jár, és nyersen, savanyítva vagy főzve egyaránt fogyasztható. Nagyon gazdag növényi tápanyagokban és vitaminokban, és a szabad gyökök semlegesítésével, segít a betegségek megelőzésében. Gyulladásgátló hatásáról, valamint az emésztőrendszerre és a szív-érrendszerre gyakorolt védőmechanizmusáról ismert.

Dr. Coriolan Dragomir, a káposzta fogyasztásának előnyeiről beszél, amikor elmagyarázza, miért is olyan értékes a szervezet számára.

“Azt mondhatjuk, hogy ennek a zöldségnek, különös érzéke van a „rossznak” a szövetekből való kitisztítására. Úgy tűnik, hogy bizonyos esetekben, a káposztalevelek terápiás alkalmazása jótékony hatással van magára a betegségre. A levelek által eltávolított toxinok hatására megtisztul a szervezet, a káposzta ugyanis képes eltávolítani a betegséget okozó vagy fenntartó méreganyagokat. Ezen kívül a káposzta jó hegesítő is” – mondja szakember.

Az orvos azt is elmagyarázta, hogy a káposzta jótékony hatással van a végtagok ideges remegésére, de nem csak.

„A káposzta hashajtó hatással rendelkezik és a levelei a köszvény ellen is hatásosak. A vörös káposzta kitűnően alkalmazható a tuberkulózis és mellhártyagyulladás kezelése esetén, de jótékony hatással van az asztmára is. A savanyú káposztát használhatjuk égés esetén, a káposztamag pedig a férgek elleni küzdelem során vethető be.” – mondta a szakember.

A káposzta igen gazdag kénben, arzénben, kalciumban, foszforban, rézben és jódban, ami magyarázza re-mineralizáló és helyreállító tulajdonságait.

“A káposzta revitalizáló és kiegyensúlyozó tulajdonsága, a test megfelelő működéséhez szükséges. Az A-vitamin révén fenntartja a szövetek táplálását és késlelteti az öregedés külső jeleit. A B-vitamin révén ideg egyensúlyi tényező, elősegíti az oxigén felszívódását a sejtek szintjén, segíti szénhidrát-anyagcserét és részt vesz a sejtek légzésében.” – magyarázza dr. Coriolan Dragomir.

A benne található kén különleges hatású, azaz fertőtlenítő és erősítő tulajdonsággal bír, valamint alkalmazható légúti rendellenességek, ekcéma, és bőr védelmének esetén. A benne található magnézium, a kálium és a kalcium hatékony védekezést biztosít számos betegség, köztük a rák ellen is. A klorofill lehetővé teszi a hemoglobin előállítását, így megelőzve a vérszegénységet, de főzéssel, ez a tulajdonsága megszűnik. Az anémia ellenes tulajdonságai a benne levő vas és a réz tartalomból adódnak, lehetővé téve ezáltal a normál kalcium-rögzítést.

Az orvos arra is rámutat, hogy tanácsos naponta egy-két pohár káposztalevet fogyasztani, mely fokozza a vitalitást, enyhíti és eltünteti a bél-, a húgyúti vagy légzési rendellenességeket.

“Javaslom, hogy a káposztalé ízének javítása érdelében, adjunk hozzá sárgarépa levet és néhány csepp citromlét!” – mondja dr. Coriolan Dragomir.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!