A böjt diéta egy igencsak könnyű diétának számít, segít a plusz kilók leadásában.
PRO
Helyreállítja az egyensúlyt
Csökkenti a koleszterint
Megelőzi a székrekedést
Megelőzi a szívbetegségek
Kontra
Vérszegénység esetén nem ajánlott
A böjt diétának számos jótékony hatása van a szervezetre nézve, ezt tudományos kísérletek is alátámasztják, gyakorlatilag olyan hatása van, mint a gyümölcs és zöldségkúrának.
A böjt diéta megtisztítja a szervezetet a toxinoktól, azzal, hogy a szervezetben megnöveli az antioxidánsok jelenlétét, ez tulajdonképpen a sok friss és egészséges zöldség és gyümölcs bevitelének köszönhető. Ugyanakkor ez a diéta megnöveli az élettartamot és 15%-al csökkenti az érelmeszesedést, utóbbinak köszönhetően lecsökken a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, az infarktus is kockázatának esélye is jelentősen esik.
A diétát egy évben két hétig kell végezni. Egy szabályt mindenképpen be kell tartani, a hét egyik napján csak zöldséget, vagy csak gyümölcsöt ehetünk, azt is csak nyersen. A másik fontos feltétel, hogy e két hét alatt minden nap legalább 2 liter vizet fogyasszunk.
A böjt diéta három fázisra bontható:
Alkalmazkodási időszak
Az alkalmazkodási időszak csupán három napig tart, ezidő alatt minden zsiradékot kivonunk az étrendünkből, legyen az állati vagy növényi eredetű. Ezek alapján a vaj, olaj, margarin, zsíros disznóhús, felvágottak, kolbászok, sajtok, zsíros tejtermékek kikerülnek az étrendünkből.
Böjt időszak
Ez az időszak 7 napig tart, ezidő alatt csakis nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyaszthatunk, zöldség és gyümölcslevet, amit kizárólag otthon készítünk el, valamint elengedhetetlen a 2 liter víz. Egyre azért figyelni kell, hogy a zöldségeket és a gyümölcsöket semmiképpen sem szabad társítani egy étkezés során, minimum egy óra el kell teljen a kettő között. Egyetlen olyan gyümölcs van, amit társítani lehet a zöldségekkel, az pedig az alma. A zöldségek kategóriájában pedig a sárgarépát fogyaszthatjuk a gyümölcsökkel.
Fogyaszthatunk bármennyit ezekből, de tartsuk be a szabályt.
Visszaszokási időszak
Ez az időszak négy napot tart és mint a nevéből is adódik a megszokott élelmiszerek visszaszokásáról szól. Mindezt kezdjük a gabonafélékkel, a kenyérrel, majd fokozatosan térjünk vissza a tejtermékekre, kávéra, bizonyos édességekre, zsiradékokra.
Fotó: photl.com