Jó időben felkészülni a nyári időszakra, és már előre kitervelni, hogy milyen diétába is kezdjünk, ha beköszöntenek a melegebb napok. A lila-diéta az, amelyet tanácsolnak a szakértők, ugyanis nagyon egészséges, és könnyen is követhető.
Előnyei:
– méregtelenítő,
– kellemes.
Hátránya:
– kerülendő gyomorfekély,
-hurut esetén
A lila a természet színe, és a luxust, a ritkaságot képviseli. Királyi szín, és egy olyan pigment is egyben, amelyet a természet azokba a növényekbe zárt, amelyek a legnagyobb méregtelenítő hatással bírnak.
Mi a lila-diéta?
A lényege, hogy az ideje alatt többségében lila vagy „fekete” zöldségeket, gyümölcsöket fogyassz. Ezek a rezveratrol nevű legerősebb, természetes antioxidánsnak köszönhetik lilás-feketés árnyalatukat. Az ilyen jellegű növényeknek számos jótékony hatása ismert, nem beszélve arról, hogy tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és olyan elemekkel, amelyek aktívan tartják a sejtképződést és az anyagcserét.
Ennek értelmében, a lila élelmek pozitív irányban lépnek közbe olyan folyamatokban, mint:
– a bőr öregedésének a lelassítása,
– a szervezet táplálása,
– a memorizálás fejlesztése,
– a szívérrendszer védelme,
– vesekő vagy -homok képződésének a meggátlása, illetve elhajtása,
– a rákos daganatok kialakulásának a megelőzése,
Továbbá:
– növelik a termékenységet,
– méregtelenítik és erősítik a májat,
– ellenállóbbá teszik a szervezetet a betegségek ellen, erősítve az immunrendszert,
– megelőzik a fogszuvasodást és egyéb fogproblémákat, mint ahogyan a szájüreg-rák kialakulásának esélyét is csökkentik,
– előnyösek a fogyókúrákban, mivel lebontják a narancsbőrt és felszámolják a zsírfelesleget,
– serkentik a látást,
– megelőzik a hajhullást és erősítik a körmöket,
– mulasztják a fejfájást.
Hogyan kell lila-diétázni?
Három héten keresztül, csupán két alkalommal fogyassz naponta megszokott ételt – reggelit és ebédet. A további étkezéseket lila növényekből állítsd össze. Ezek mennyisége legkevesebb 200 gramm/nap legyen. A diéta alatt tilos a fehérkenyér, rizs, felvágott, tejföl, félkész ételek fogyasztása, mint ahogyan kerülni kell a kereskedelemben megvásárolható ételeket, szószokat, fűszereket, konzerveket és egyéb tartósított élelmeket, édességeket, péksüteményeket, olajban sült dolgokat, szénsavas, dobozolt üdítőket. Megengedett, sőt ajánlott a saláta, a nyers vagy párolt zöldség, gyümölcs, tejtermék, telített gabonafélék, teljes kiőrlésű müzlik.
Lila élelmiszerek:
– fekete szilva,
– fekete szőlő (héjastól – ebben van ugyanis a legtöbb vitamin és antioxidáns),
– sötét héjú szilvafajok,
– szeder, áfonya,
– lila/fekete bab,
– lencse
– lilakáposzta,
– lila alma,
– lilahagyma,
– padlizsán,
– bazsalikom,
– levendula (teának vagy fűszerként).
Fotó: Flickr.com