KezdőlapÉletmódDiétaMediterrán diéta, avagy egészségesen élni

Mediterrán diéta, avagy egészségesen élni

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Sok nő nincs tisztában azzal, hogy milyen veszélyeket rejtenek a pluszkilók. Az elhízás nemcsak fizikai probléma, számos más betegség, mint például a szív- és cukorbetegség kialakulásának forrása is egyben.

Az első lépés a pluszkilók megszabadulásától egy új életforma kialakítása, amelyben nincs helye az egészségtelen élelmiszereknek. Cseréljük le a zsírokat, olajokat és kémiai anyagokat egészséges, rostokban és szegény zsírokban gazdag étrendre.

PRO:
Nagyon egészséges
Megelőzi a legtöbb betegség kialakulását
Növeli a várható élettartamot

Kontra:
Nehéz a követése Magyarországon
Viszonylag drága

A mediterrán diéta nemcsak a pluszkilók ellen lehet hatásos, hanem egy teljesen új, egészséges életmód kialakításában is segítséget nyújthat, mert magába foglalja mindazokat az élelmiszereket, amelyek megnövelik az élettartamot, megelőzik a betegségek kialakulását, és ráadásul nagyon finomak is.

A mediterrán diéta során olyan élelmiszereket viszünk be a szervezetbe, mint a nyers gyümölcsök és zöldségek, olívaolaj, tojás és tejtermékek.

Mediterrán diéta szerint készült finomság



1. Naponta fogyasztandó élelmiszerek

A naponta fogyasztandó élelmiszereknek táplálónak, rostokban és vitaminokban gazdagnak kell lenniük. Ezért ha tehetjük minden nap fogyasszunk zöldségekből és gyümölcsökből készített salátákat, burgonyát, rizst, teljes kiőrlésű gabonaféléket, tésztaféléket, olívaolajat, kenyeret és nyers zöldségeket.

A reggelizésről soha ne feledkezzünk meg. Ennek tartalmaznia kell a szezonális gyümölcsöket, a reggeli kávé mellé pedig együnk egy szelet mézes kenyeret, édes túrót. A hidegebb évszakokban fogyasszunk citrusféléket vagy gyümölcssalátát, de kerüljük a habot és a szirupokat.

Az ebéd során fogyasszunk halat vagy csirkehúst párolt zöldséggel, vagy salátával.

2. Gyakran fogyasztott élelmiszerek

Hetente ezekből az élelmiszerekből kell több alkalommal is fogyasztanunk: tejtermékek (túró, joghurt, parmezán, tej és tejföl), bab, hal, csirkehús, tengeri gyümölcsök (kagyló, tintahal, homár, garnélarák, languszta, polip), dió, mogyoró, mandula, pisztácia.

A tejet reggeli során fogyasszuk, a halat és a csirkehúst pároljuk, vagy roston készítsük el. Minden esetben használjuk olívaolajat.

3. Mérsékelten fogyasztható élelmiszerek

A péksüteményekből, vajból, disznó- és marhahúsból, feketecsokiból csak ritkán fogyasszunk.
Kerüljük a zsíros húsokat, édességeket, a gyorséttermi kajákat és a sok olajban készített „finomságokat”.

4. Tanácsok a mediterrán étrendhez

fogyasszunk naponta nagy mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt: saláta, spenót, sárgarépa, paprika, paradicsom, alma, avokádó, citrusfélék
– főzéskor, sütéskor, salátákhoz használjunk extraszűz olívaolajat
– fogyasszunk hetente tonhalat vagy lazacot (ezek megőrzik a szív egészségét)
– a déli és estéli étkezések során fogyasszunk könnyen emészthető ételeket: csirkehúst párolt zöldségekkel vagy fetát paradicsommal
– ne társítsuk a húst a hallal, vagy a proteineket a keményítővel
– naponta 1600 kalória élelmiszert fogyasszunk
– az ételeket oregánóval, bazsalikommal, köménnyel, petrezselyemmel, rozmaringgal, koriánderrel és csípőspaprikával fűszerezzük
– este 10 óra után ne együnk
– az étkezések közötti falatozások salátákból és gyümölcsökből tevődjenek össze.

A diéták csupán csak tájékoztató jellegűek. Mielőtt bármelyiknek is nekifognál kérd ki orvosod tanácsát!

Fotó: photl.com

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet