KezdőlapÉletmódDiéta„Raw” diéta, avagy nyersen fogyaszd el

„Raw” diéta, avagy nyersen fogyaszd el

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A „raw” diéta, vagy más néven vegetáriánus étrend, azon alapszik, hogy nyersen fogyaszd el a zöldségeket. Ebből kifolyólag nyugodtan elmondható róla, hogy a vegetáriánus életstílust mintázza.

Előnyei:

– nagyon egészséges;

– bármilyen diagnosztizált betegséghez passzol.

Hátrányai:

– nehézségbe ütközhetünk az elkészítésekor;

– okozhat vitamin- vagy ásványi anyag-hiányt;

– gyerekeknek nem ajánlott.

A „raw vegan” diéta tulajdonképpen nem is diéta, hanem inkább egy életmód, amely kizárólag a növények (zöldségek és gyümölcsök) nyers fogyasztásán alapszik.

Mit ehetsz, ha a „raw vegan” stílusra váltasz?

Viszonylag egyszerű: friss gyümölcsöt, aszalt vagy szárított gyümölcsöt, friss zöldséget, szárított zöldségeket, őrölt telített gabonaféléket áztatva vagy csíráztatva, gabonacsírákat, nyers olajos magvakat, gyümölcsöket.

Miként fogyaszthatók a „raw vegan” ételek?

Az ilyen típusú ételeket porként lehet beszerezni és fogyasztani, a szárított növények esetében. Ezeket a „porokat” később fel lehet oldani, vagy áztatott zöldségekkel, növényekkel is vegyíteni lehet, így pedig különféle krémeket, főtt tésztát lehet készíteni belőlük.

A telített gabonaféléket éjjelre be lehet áztatni, belőlük süteménylapok, piskóta, kenyér és egyéb eledelek is készíthetők.



A gyümölcsöket ital formájában, szárítva és nyersen, frissen lehet fogyasztani.

A zöldségekből levest készíthetünk úgy, hogy nyersen tesszük bele a turmixgépbe, és főzés vagy bármilyen hőhatás nélkül kanalazzuk be az így nyert pépet. De ehetjük azokat szárítva, vagy zöldségitalokként is.

A szárítást egy speciális műszerrel kell végezni, amely nem engedi a növények 45 foknál magasabbra való felhevítését, miközben azok aszalódnak.

A csírák a „raw vegan” étrend gyöngyszemei. Ezek lehetnek friss növényi hajtások, vagy gabonafélék csírái.

Az olajos magvak biztosítják a vegetáriánus életmódban a zsírok bevitelét.

A teákat pedig erjedés nyomán nyerik a fenti stílus képviselői.

Melyek a „raw” diéta előnyei?

A legfontosabb pozitívum az, hogy a bevitt táplálék nagymértékben megőrzi vitamin- és ásványi anyag-tartalmát, mivel nem hat rá semmilyen hő, amely mindezt elpusztítaná. Kizárható a feldolgozott és tartósított táplálék beviteli lehetősége is, ezáltal biztosíthatjuk magunkat a (legalább élelem által) toxin-mentes életmód felől.

Kutatásokkal is bebizonyították, hogy a „raw vegan” stílusnak szemmel látható előnyei vannak: megelőzi a gyomorbántalmakat, elkerülhetővé teszi a bélirritációkat, és leküzd egyes rákbetegségeket, szív-érrendszeri panaszokat is. Csökkenti a cukorbetegség kialakulását, és hozzájárul a tökéletes alakformáláshoz – nem titok, hogy aki így él, az szemmel láthatóan is karcsú.

Melyek a diéta hátrányai?

Az orvosok bebizonyították, hogy a „raw” diéta okozhat vitaminhiányt, főként a B12 vitaminét, ami elsősorban az idegrendszert tartja karban, és más folyamatokban is részt vesz. A vegetáriánus étrendből kifolyólag, cinkhiánnyal, D-vitamin hiánnyal, aminosav- és telített zsírsav- (Omega 3) hiánnyal is kell számolni. A D-vitamin készlet fokozatos kiürülése maga után vonja a csontritkulást, ezáltal pedig a csonttörések, izomhúzódások, izomgörcsök is előfordulhatnak. Ennek értelmében a szakemberek azt ajánlják, amennyiben a „raw vegan” stílusra váltanánk, fogyasszunk több olajos magot, gyümölcsöt, és szedjünk étrendkiegészítőket. Ezek által próbáljuk meg pótolni a vitamin- és ásványi anyag-tartalékainkat.

Fotó: Flickr.com

Még több diéta ITT

A diéták csupán csak tájékoztató jellegűek. Mielőtt bármelyiknek is nekifognál kérd ki orvosod tanácsát!

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet