A „raw” diéta, vagy más néven vegetáriánus étrend, azon alapszik, hogy nyersen fogyaszd el a zöldségeket. Ebből kifolyólag nyugodtan elmondható róla, hogy a vegetáriánus életstílust mintázza.
Előnyei:
– nagyon egészséges;
– bármilyen diagnosztizált betegséghez passzol.
Hátrányai:
– nehézségbe ütközhetünk az elkészítésekor;
– okozhat vitamin- vagy ásványi anyag-hiányt;
– gyerekeknek nem ajánlott.
A „raw vegan” diéta tulajdonképpen nem is diéta, hanem inkább egy életmód, amely kizárólag a növények (zöldségek és gyümölcsök) nyers fogyasztásán alapszik.
Mit ehetsz, ha a „raw vegan” stílusra váltasz?
Viszonylag egyszerű: friss gyümölcsöt, aszalt vagy szárított gyümölcsöt, friss zöldséget, szárított zöldségeket, őrölt telített gabonaféléket áztatva vagy csíráztatva, gabonacsírákat, nyers olajos magvakat, gyümölcsöket.
Miként fogyaszthatók a „raw vegan” ételek?
Az ilyen típusú ételeket porként lehet beszerezni és fogyasztani, a szárított növények esetében. Ezeket a „porokat” később fel lehet oldani, vagy áztatott zöldségekkel, növényekkel is vegyíteni lehet, így pedig különféle krémeket, főtt tésztát lehet készíteni belőlük.
A telített gabonaféléket éjjelre be lehet áztatni, belőlük süteménylapok, piskóta, kenyér és egyéb eledelek is készíthetők.
A gyümölcsöket ital formájában, szárítva és nyersen, frissen lehet fogyasztani.
A zöldségekből levest készíthetünk úgy, hogy nyersen tesszük bele a turmixgépbe, és főzés vagy bármilyen hőhatás nélkül kanalazzuk be az így nyert pépet. De ehetjük azokat szárítva, vagy zöldségitalokként is.
A szárítást egy speciális műszerrel kell végezni, amely nem engedi a növények 45 foknál magasabbra való felhevítését, miközben azok aszalódnak.
A csírák a „raw vegan” étrend gyöngyszemei. Ezek lehetnek friss növényi hajtások, vagy gabonafélék csírái.
Az olajos magvak biztosítják a vegetáriánus életmódban a zsírok bevitelét.
A teákat pedig erjedés nyomán nyerik a fenti stílus képviselői.
Melyek a „raw” diéta előnyei?
A legfontosabb pozitívum az, hogy a bevitt táplálék nagymértékben megőrzi vitamin- és ásványi anyag-tartalmát, mivel nem hat rá semmilyen hő, amely mindezt elpusztítaná. Kizárható a feldolgozott és tartósított táplálék beviteli lehetősége is, ezáltal biztosíthatjuk magunkat a (legalább élelem által) toxin-mentes életmód felől.
Kutatásokkal is bebizonyították, hogy a „raw vegan” stílusnak szemmel látható előnyei vannak: megelőzi a gyomorbántalmakat, elkerülhetővé teszi a bélirritációkat, és leküzd egyes rákbetegségeket, szív-érrendszeri panaszokat is. Csökkenti a cukorbetegség kialakulását, és hozzájárul a tökéletes alakformáláshoz – nem titok, hogy aki így él, az szemmel láthatóan is karcsú.
Melyek a diéta hátrányai?
Az orvosok bebizonyították, hogy a „raw” diéta okozhat vitaminhiányt, főként a B12 vitaminét, ami elsősorban az idegrendszert tartja karban, és más folyamatokban is részt vesz. A vegetáriánus étrendből kifolyólag, cinkhiánnyal, D-vitamin hiánnyal, aminosav- és telített zsírsav- (Omega 3) hiánnyal is kell számolni. A D-vitamin készlet fokozatos kiürülése maga után vonja a csontritkulást, ezáltal pedig a csonttörések, izomhúzódások, izomgörcsök is előfordulhatnak. Ennek értelmében a szakemberek azt ajánlják, amennyiben a „raw vegan” stílusra váltanánk, fogyasszunk több olajos magot, gyümölcsöt, és szedjünk étrendkiegészítőket. Ezek által próbáljuk meg pótolni a vitamin- és ásványi anyag-tartalékainkat.
Fotó: Flickr.com
A diéták csupán csak tájékoztató jellegűek. Mielőtt bármelyiknek is nekifognál kérd ki orvosod tanácsát!