Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A Zone diéta több egy fogyókúránál! Olyan életstílust képvisel, amely megtanít arra, miként érheted el és őrizheted meg álmaid testalkatát, ugyanakkor erősíti az immunrendszert, megelőzi a betegségeket, és kellő energiával látja el a szervezeted ahhoz, hogy úgy mentálisan, mint fizikailag a legjobb teljesítményt és aktivitást nyújtsd.

Előnyei:

– javít az inzulin hatásain,

– helyreállítja a vércukorszintet,

– orvos által kidolgozott,

– tanulmányokkal és tudományos kísérletekkel alátámasztott,

– kiegyensúlyozza a hormonháztartást,

– könnyen szabadít meg a pluszkilóktól.

Hátránya:

– lassan fejti ki hatását.

A Zone diétát az 1990-es évek elején megkezdett kutatások alapján fejlesztették ki, amelyeket Berry Searn, biokémikus szakorvos kezdeményezett. A szakember arra keresett megoldást, miként tarthatja egyensúlyban a szervezetet, főként a hormonok szempontjából, ezáltal pedig kordában tartva a kilókat, és tökéletes alakot biztosítva anélkül, hogy az az egészség rovására menne.

A Zone diéta lényege a hormonok egyensúlya. Elsősorban az inzulinra fekteti a hangsúlyt, amely a szervezet több folyamatában is részt vesz, és amely tulajdonképpen az egyetlen hormon, ami csökkenteni tudja a vér cukorszintjét. (Kutatások bizonyítják, hogy az inzulin okozhat túlsúlyosságot, de eredményezhet szívinfarktust vagy bármilyen jellegű betegséget is.) A diéta értelmében tehát, ha kordában tartjuk ezt a hormont, helyreállítjuk azokat az egyéb hormonális mechanizmusokat is, amelyekhez az inzulinnak köze van.

Ebből kifolyólag, a Zone diéta nem támogatja a cukrok fogyasztását, főként nem a komplex cukrokét! Ugyanakkor nem ír elő szigorú kúrát sem. Csupán néhány élelmiszert ajánl. A Zone piramis legalján található a víz, ami azt jelenti, naponta legkevesebb 2 liter folyadékot el kell fogyasztanod! A következő lépcsőfokon találhatóak a zöldségek és gyümölcsök, amelyekből bőven kell kerüljön a tányérodra valamennyi étkezés során. Egy szinttel feljebb vannak a fehérjék és (egyszeresen telített) zsírok, míg a csúcsán jelennek meg a cukrok, amelyekből a legkevesebbet szabad fogyasztanod.

Naponta három fő étkezés ajánlott, amelyek során nem szabad 500 kalóriánál többet bevinned a szervezetedbe, továbbá be kell iktatnod egy tízórait és egy uzsonnát is, amelyben mellőznöd kell a cukrokat.

Ajánlott élelmiszerek:

* zöldségek és gyümölcsök – megfelelő cukorforrás, ide tartoznak a telített gabonafélék, spenót, alma, brokkoli, paprika, padlizsán;

* fehérjeforrás – keményre főzött tojás, csirke- és halhús;

* magas cukortartalommal bíró növények, élelmek fogyasztásának csökkentése – ilyen a burgonya, kukorica, fehér kenyér, édességek, cukor;

* zsírforrás – mogyoróvaj, olívaolaj;

* folyadék – 2 liter/nap.

Naponta be kell szorítanod 30–60 percnyi tornászást, ez ugyanis jótékony hatással van az egészségre.

A Zone diéta célja:

– a súlyfölöslegtől való megszabadulás,

– a mentális egészség megőrzése,

– az izomzat fejlesztése, a test harmonikus felépítése érdekében,

– számtalan betegség elleni védelem,

– a hormonháztartás helyreállítása,

– a stressz feloldása és a szervezet energiával való feltöltése,

– az öregedési folyamatok lelassítása,

– a zsírszövetek végleges leépítése.

Figyelem: még mielőtt bármilyen diétába belekezdenél, kérd ki egy szakorvos véleményét!

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!