KezdőlapÉletmódEgészség3 zöldség, ami megtartja tulajdonságát ha főzzük

3 zöldség, ami megtartja tulajdonságát ha főzzük

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Mindenki számára elsődleges kell legyen a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, bármilyen diétáról is legyen szó. Íme azok a zöldségek, amelyek akkor is megőrzik egészséges tápértékeiket, ha megfőztük őket.

lagasna

Egyre többet hallunk azokról a diétákról, amelyekben a zöldségeket nyersen fogyasztjuk. Jó azonban tudni, hogy egyes zöldségek sokkal több vitamint tartalmaznak ha megfőzzük őket, miközben mások vesztenek tápértékükből.

Bizonyos zöldségek nyersen fogyasztva fejtik ki legjobban hatásukat, például a fokhagyma megfőzve már kevés értékkel bír, vannak azonban olyan zöldségek, amelyek főzve még több tápanyaghoz juttatják a szervezetet.

1. Spenót

A nyers spenót is igen egészséges, de tudnod kell, hogy megfőzve a benne lévő kalcium sokkal könnyebben felszívódik a szervezetben. A spenót igen magas kalciumforrás, ami elengedhetetlen a csontok egészségére nézve, éppen ezért nyersen és főzve is igen ajánlott a fogyasztása.

Kerüld a vízben való főzését, mert veszt tápértékéből. Helyette inkább párold, anélkül, hogy vizet adnál hozzá. Jegyezd meg, hogy a spenót elkészítéséhez csupán 5 perc kell, ezt hallal, fehér hússal, barnarizzsel vagy teljes kiőrlésű tésztával fogyaszd.



2. Sárgarépa

A nyers sárgarépa vagy a sárgarépa leve a legjobb választás ha az egészségedről van szó. Tudtad azonban, hogy ha a sárgarépát megfőződ sokkal több béta-karotint (A vitamin) képes a szervezet felvenni belőle?

Éppen ezért amennyiben teheted fogyaszd a sárgarépát nyersen, levesekben, köretként, valamint készíts belőle frissítő üdítőt almával és céklával társítva. Akár ezt a rákmegelőző turmixot is elkészítheted.

3. Hagyma

A hagyma egy olyan flavonoidot tartalmaz, amelynek gyulladáscsökkentő hatása van. Amikor a hagymát hőkezeljük növeli a flavonoidok mennyiségét, amennyiben lila vagy sárga hagymát választasz annál jobb. a fehér hagyma kevesebb flavonoidot tartalmaz. Ne hagyd a hagymát a lángon több, mint 5 percet, ezután már csak veszít tápértékéből. Ne párold olajon, inkább egy kis víz hozzáadásával készítsd el.

Most, hogy tudod, melyek azok a zöldségek, amelyek több tápértéket adnak főzve, nem szabad elfelejtkezni a nyers zöldségekről sem. Mindennapi étkezésünkbe vigyük bele a fokhagymát, a spárgát, a brokkolit, a pirospaprikát. Ezeket mind nyersen jó fogyasztani, mert magas hőfokon veszítenek tápértékükből.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet