Mindenki számára elsődleges kell legyen a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, bármilyen diétáról is legyen szó. Íme azok a zöldségek, amelyek akkor is megőrzik egészséges tápértékeiket, ha megfőztük őket.
Egyre többet hallunk azokról a diétákról, amelyekben a zöldségeket nyersen fogyasztjuk. Jó azonban tudni, hogy egyes zöldségek sokkal több vitamint tartalmaznak ha megfőzzük őket, miközben mások vesztenek tápértékükből.
Bizonyos zöldségek nyersen fogyasztva fejtik ki legjobban hatásukat, például a fokhagyma megfőzve már kevés értékkel bír, vannak azonban olyan zöldségek, amelyek főzve még több tápanyaghoz juttatják a szervezetet.
1. Spenót
A nyers spenót is igen egészséges, de tudnod kell, hogy megfőzve a benne lévő kalcium sokkal könnyebben felszívódik a szervezetben. A spenót igen magas kalciumforrás, ami elengedhetetlen a csontok egészségére nézve, éppen ezért nyersen és főzve is igen ajánlott a fogyasztása.
Kerüld a vízben való főzését, mert veszt tápértékéből. Helyette inkább párold, anélkül, hogy vizet adnál hozzá. Jegyezd meg, hogy a spenót elkészítéséhez csupán 5 perc kell, ezt hallal, fehér hússal, barnarizzsel vagy teljes kiőrlésű tésztával fogyaszd.
2. Sárgarépa
A nyers sárgarépa vagy a sárgarépa leve a legjobb választás ha az egészségedről van szó. Tudtad azonban, hogy ha a sárgarépát megfőződ sokkal több béta-karotint (A vitamin) képes a szervezet felvenni belőle?
Éppen ezért amennyiben teheted fogyaszd a sárgarépát nyersen, levesekben, köretként, valamint készíts belőle frissítő üdítőt almával és céklával társítva. Akár ezt a rákmegelőző turmixot is elkészítheted.
3. Hagyma
A hagyma egy olyan flavonoidot tartalmaz, amelynek gyulladáscsökkentő hatása van. Amikor a hagymát hőkezeljük növeli a flavonoidok mennyiségét, amennyiben lila vagy sárga hagymát választasz annál jobb. a fehér hagyma kevesebb flavonoidot tartalmaz. Ne hagyd a hagymát a lángon több, mint 5 percet, ezután már csak veszít tápértékéből. Ne párold olajon, inkább egy kis víz hozzáadásával készítsd el.
Most, hogy tudod, melyek azok a zöldségek, amelyek több tápértéket adnak főzve, nem szabad elfelejtkezni a nyers zöldségekről sem. Mindennapi étkezésünkbe vigyük bele a fokhagymát, a spárgát, a brokkolit, a pirospaprikát. Ezeket mind nyersen jó fogyasztani, mert magas hőfokon veszítenek tápértékükből.