Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Azt tudod, hogy hol kell megvizsgálni a mellrák tüneteit, de azt tudtad, hogy hol a bőrrákét? A bőr a test legnagyobb szerve, de még így is figyelmen kívül hagyhatsz pár pöttyöt. Például, mikor volt az utolsó alkalom, hogy az orvos kellő figyelemmel megnézte a lábaid? Ami azt illeti, mikor nézte meg utoljára a talpad?

Fotó: Flickr.com

A bőrrák a leggyakoribb formája a ráknak. Az American Cancer Society szerint évente 3.5 millió bőrrákot diagnosztizálnak az Egyesült Államokban. A nap káros sugarai gyakran okoznak bőrrákot, de a lábon lévő rákot sok esetben vírusok okozzák.

Szánj magadra egy kis időt és nézd végig a bőröd, de a lábad és a talpad se hagyd ki. ugyanakkor a lábujjak közé is nézz be. Ha bármilyen rendellenességet észlelsz, azonnal kérj időpontot az orvoshoz.

Olvastad? Íme az ital, amely legyőzi a rákot

“A legtöbb bőrrák fájdalommentes, de gyakran van egy visszatérő jellegű repedés, viszketés, vérzés, vagy fekély,” figyelmeztet Dr. Gary Stones, a New York-i Podiatric Medical Association elnöke, majd hozzáteszi: “Ezek a rákos elváltozások néha csak akkor kerülnek diagnosztizálásra, amikor egy másik probléma felhívja rá a figyelmünket.”

A jól képzett pedikűrös is képes észrevenni a bőrrákot. Akárcsak más ráktípusoknál, a szakszerű és gyors diagnosztizálás nagyban segíthet a beteg felgyógyulásában.

A bőrrák ismertető jelei:

A lábon, a bazális ráksejtek jóindulatú bőrdaganatokként vagy fekélyként jelentkezhetnek. A lábon lévő bőrrák gyakran nézhet ki szemölcsnek, gombás fertőzésnek, ekcémának vagy egyéb bőrgyógyászati betegségnek.

Keresd fel az orvost, ha a következőket észleled:

– nem gyógyuló sebek
– dudorok, amelyek véreznek
– gyulladt dudorok
– sodrott szélű vagy pikkelyes csomók
– érzéketlen elváltozások
– folyamatos viszketés

A bőrbiopszia könnyen meghatározhatja, hogy a sejtek rákos, vagy jóindulatú elváltozások.

Olvastad? 6 tévhit a prosztatarákról

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!