A dió azonkívül, hogy ízletes, nagyon magas a vitamin-, és ásványianyag tartalma, éppen ezért erősíti az immunrendszert. Magas a kalóriatartalma, éppen ezért ajánlott mértékkel fogyasztani, viszont sok benne a kálium, a foszfor, a réz, a magnézium, a vitaminok és ásványi sók.
A dió megtisztítását sajnos nem mindenki szereti, éppen ezért inkább hajlamosak vagyunk lemondani a dióevésről. Nagyanyáinknak volt egy kiváló trükkje, ami megkönnyítette a dió tisztítást, érdemes ellesni tőlük.
Miért főzzük héjában a diót?
Évszázadok óta ápolják azt a kulináris hagyományt, hogy a dióféléket héjukban forralják fel fogyasztás előtt. Ezt a módszert még a nagyszüleink meglehetősen gyakran alkalmazták.
A diót héjastól rövid időre, maximum 5 percre forrásban lévő vízbe kell meríteni, ennyi az egész, nem nagy ördöngösség. Nézzük, miben is segít ez a folyamat.
Így a diót sokkal könnyebben fel tudjuk törni, és egy igen különleges ízt ad a diónak ez a típusú hőkezelés. A hő és a nedvesség behatol a dióhéjba, így könnyebben szétnyitható és tisztítható.
Tehát a dió egyszerű és gyors tisztításához 120 gramm egész diót merítsünk 5 percre forró vízbe, amíg kissé megpuhul. Az edényt fedjük le, így megakadályozhatjuk, hogy a dió feljöjjön a víz tetejére. Miután kiszedtük a vízből, egy kés segítségével finoman távolítsuk el a héjat.