Bioüzletbe menni csak nagyon sok pénzzel szabad, legalábbis nekem. Ahogy belépek egy gyógynövény és természetes termékeket tartalmazó üzletbe, „a gyorsan mindent meg szeretnék vásárolni”- tulajdonságom beindul. A minap is csak egy C-vitaminért mentem be, aztán kifele már két doboz lett belőle, és jött velem egy csomag lenmag is. Közben persze még ezernyi termék megvásárlásáról beszéltem le magam, hogy majd következőkor…

A lenmagot az elején, bár sok jó dolgot hallottam már róla, mégis kicsit gyanakvással szemléltem, valamiért első ránézésre idegen volt. Aztán ahogy kezdtem utánaolvasni, egyre inkább erősödött bennem az érzés, hogy mégiscsak jó dolog, hogy naponta kanalazok be belőle.
Fogyasztás előtt ajánlatos, megőrölni vagy széttörni valahogy, mivel fényes külső része egészben nehezebben emészthető. Vásároljunk egy tasak lenmagot, tegyük bele egy régi kávédarálóba, és zúzzuk szét.
Az sem baj, hogyha nem lesz teljesen porszerű. Naponta fogyasszunk egy-két evőkanállal, leginkább reggeli előtt, bő vízzel. Egész nap igyunk minél több vizet, ugyanis segít a szervezet tisztán tartásában is.
Székrekedés ellen
A lenmag rendszeres fogyasztása optimizálja az emésztést, és kiváló székrekedés esetén is. Ha valaki ezzel a problémával küzd, fogyasszon naponta 2—3 kanál lenmagot, jó sok vízzel. Hogyha nem fogyasztunk elég folyadékot, a dolog visszájára fordulhat: a lenmag héjában levő nyálkaanyag 3 liter folyadékot is telíteni tud.
Az olajos mag kiváló szer a gyomor nyálkahártyájának a karbantartására és gyulladásra is. Felgyorsítja az anyagcserét is, így ha valaki puffadással, aranyérrel vagy telítettséggel küzd, jót tesz, ha lenmagot fogyaszt. Gyakran használják a gyomor – és bélrendszer gyógyítására, sőt az ott kialakuló daganatok ellen is jó.
A lenmag a folyadék hatására megdagad, így megnő a bélrendszer tartalmának térfogata, a bél kitágul, majd összehúzódik, vagyis beindul a bélmozgás. A napi kétszeri, reggel és este, minimum két pohár vízzel fogyasztott lenmag a gyomorproblémák orvosa lehet.
Vitaminok tárháza, tisztítja a májat
Rengeteg vitamin található a lenmagban, többek közt A-, C-, D-, E-, B-vitamin van benne, Omega3-t, ásványi anyagokat is tartalmaz, és nagy segítségre van a máj megtisztításában. Vagyis tiszta egészség, nem is beszélve arról, hogy a legfinomabb esszenciális olajat tartalmazza, ezért a vegetáriánusok egyik alapélelmiszere is. Fogyaszthatjuk reggelire müzlibe, joghurtba keverve, vagy készíthetünk lenmagos pogácsákat is.