Aki nem szereti a kovászos uborkát, nyújtsa fel a kezét! Szerintem nem sok ilyen ember van, legalábbis én szinte egyet sem ismerek. De annál többet viszont olyat, aki imádja. Itt csak halkan, de megjegyezném, hogy a közkedvelt közösségi portálon a kovászos uborkának külön oldala van, 1755 lájkkal.
A lédús és mégis ropogós uborka szinte a legolcsóbb most a piacon, használjuk ki, és együnk rengeteget belőle. Az uborkának számos felhasználási módja van, de kovászos uborkaként talán a legfinomabb! Ehetjük reggelihez, vacsorához, ebédhez, de be kell vallanom én csak úgy nasizni is szoktam néha, mikor elsétálok a nagy befőttes üveg mellett.
A kovászos uborkát bárki el tudja készíteni, és a hozzávalók is fillérekbe kerülnek. A legjobb, ha jó kövér uborkákat szerzünk be, valamiért abból lesz az igazi, aminek ízletes húsába óriásit lehet harapni. Keressünk egy öt literes befőttes üveget, ha sokkal többet szeretnénk készíteni, akkor persze több literes lehet.
Tapasztalatból mondom kovászos uborkából semennyi nem elég. Mossuk meg jó alaposan az uborkákat, a végüket vagdossuk be keresztbe, majd helyezzük őket az üvegbe. Az öt literes üveghez körülbelül 10—12 darab uborka szükséges, de az mérettől függően a helyszínen kiderül. Egy lábosban vizet forralunk, majd amikor langyosra hűlt az uborkákra öntjük. A levet megsózzuk (1 evőkanál só szükséges egy liter vízhez), majd az üvegbe teszünk egy pár szem borsot, két-három cikk fokhagymát, és egy csipet kaprot. A tetejére pedig az erjesztés elősegítőt, egy kisebb szelet barna kenyeret helyezzünk.
Helyezzük az üveget egyenletes, inkább melegebb hőmérsékletű szobába, és két-három nap múlva, amikor elkészül, szűrjük le a levet. Az uborkákat tegyük egy tálkába, öntsünk rá a léből, majd be a hűtőbe. Igazi nyári csemege lesz, tízóraira is vihetünk.
A kovászos uborka nagyon egészséges, ugyanis az erjesztés során jótékony, a bélflóra számára hasznos baktériumok jönnek létre, melyek hozzájárulnak az emésztés optimalizálásához. Az uborka leve megakadályozza a puffadást és gombásodást okozó baktériumok szaporodását. B2-vitamint, magnéziumot, vasat, cinket és enzimeket tartalmaz.