KezdőlapÉletmódEgészségEgy onkológus szerint ez a két étrendi változás segíthet csökkenteni a rák...

Egy onkológus szerint ez a két étrendi változás segíthet csökkenteni a rák kockázatát

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Az egészségünk érdekében sok esetben még a füvet is megennénk – de általában akkor szoktunk elmenni a végletekig, amikor már a gyertya a körmünkre égett. A megelőzés azonban létfontosságú és okos döntés, ezt hangsúlyozza dr. Jiri Kubes, sugárterapeuta-onkológus, aki szerint ez a két étrendbeli változtatás is óriási előnyökhöz juttatja a szervezetünket.

A rákszakértő úgy véli, ha visszafogjuk magunkat az alkohol- és húsfogyasztás terén, máris rengeteget teszünk az egészségünkért, és még a közérzetünk is javulni fog.

Dr. Kubes kihangsúlyozza: nem a teljes kihagyást javasolja, inkább a mértékletességet. Őt a brit Cancer Research is támogatja: az intézet adatai szerint az életmódváltással a rákos megbetegedések mintegy 40%-át lehetne megelőzni.

„A rák kialakulását nem tudjuk befolyásolni, olyan tényezők miatt, mint például a genetika és az életkor, de az étrend és az életmód is szerepet játszik. Az Egészségügyi Világszervezet a feldolgozott húst és az alkoholt is rákkeltő anyagként nevezte meg. A tanács az, hogy mindkettő visszaszorítása jobb az általános egészség szempontjából” – nyilatkozta dr. Kubes.

A csehországi Proton Terápiás Központ orvosigazgatójaként az onkológus kiemelte, az alkohol károsíthatja a sejteket, akadályozva azok regenerálódását. Hormonális zavarokhoz és potenciálisan gyors sejtosztódáshoz is vezethet, ami növeli a rák kockázatát.

Külön hangsúlyozta a máj- és vastagbélrák megnövekedett kockázatát: „Nem tudjuk, hogy a kockázatok mely ponton emelkednek, de azt tudjuk, hogy minél több alkoholt iszunk, annál nagyobb a rizikó” – figyelmeztet a szakember.



A saját egészségünk érdekében dr. Kubes azt javasolja, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük az alkoholfogyasztást – és a feldolgozott húsok fogyasztását, hiszen ennek is megvannak a potenciális veszélyei. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint a feldolgozott hústermékek összefüggésbe hozhatók a vastagbélrákkal.

Egy 2019-es tanulmány kimutatta, a napi körülbelül 76 gramm vörös és feldolgozott hús fogyasztása 20%-kal növeli a bélrák kialakulásának esélyét azokhoz képest, akik csak napi 21 grammot fogyasztottak.

A feldolgozott húsok kategóriájába tartozik minden olyan termék, ami hús felhasználásával készül: felvágottak, sonka, kolbász, húspogácsa, félkész hústermékek és társaik. „A feldolgozott húsokat mértékkel kell fogyasztani” – hangsúlyozza a dr. Kubes, aki a gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben és zöldségekben gazdag, kiegyensúlyozott étrend fontosságát szorgalmazza.

Amennyiben húst fogyasztanánk, vásároljunk mészárszékből, húsboltból frissen vágott szárnyashúst, halat, és abból készítsük el a kedvenc fogásunkat, lehetőleg olajban sütés nélkül. Vörös húsokat lehetőleg ritkán fogyasszunk.

„Ha aggódik a rákos megbetegedések bármelyik típusának kockázata vagy bármilyen tünet miatt, mindig beszéljen orvosával” – tette hozzá a rákszakértő.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet