A vörös húst régóta egészségtelennek tartják, és számos egészségügyi probléma, többek közt az elhízás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint és a rák kialakulásával is összefüggésbe hozták.
Számos közelmúltbeli tanulmány szerint a vörös hús a magas telített zsírtartalma miatt növelheti a vastagbélrák kockázatát. Emellett a szakértők elméletei szerint a vörös hús emésztése olyan káros vegyi anyagokat hoz létre, amelyek megtámadják a vastagbélben lévő sejteket.
Dr. Peter Attia kanadai-amerikai orvos egy podcastban beszélt a vörös hús potenciális egészségügyi hatásairól, és kiemelte, hogy fontos különbséget tenni a feldolgozatlan és a feldolgozott húsok között. Emellett azt is megjegyezte, hogy a tanulmányok nem veszik figyelembe, hogy azok az emberek, akik kevesebb vörös húst fogyasztanak, általában eleve egészségtudatosabbak is, és a kiegyensúlyozott étrendet és a testmozgást helyezik előtérbe.
Ez szerinte megmagyarázhatja, hogy a tanulmányok miért hozták összefüggésbe a vörös húst a vastagbélrákkal, mivel a vörös húst fogyasztó emberek nagyobb valószínűséggel élnek egészségtelenebb életmódot.
A szakértő szerint ugyanakkor ez a kérdés bonyolultabb lehet, és egyáltalán nem mindegy, milyen típusú vörös hőst fogyasztunk. „Szerintem a dolognak ennél több árnyalata van, és szerintem az is számít, hogy milyen típusú vörös húst fogyasztunk. Nem hiszem, hogy minden vörös hús egyforma” – mondta.
Bár tény, hogy a vastagbélrákos esetek az utóbbi években gyakoribbak lettek a fiatalabb korosztály körében is, ezt nagyrészt az ultrafeldolgozott élelmiszerek megnövekedett fogyasztásának tulajdonítják, mivel ezek zsírokat, cukrokat és más vegyi anyagokat, például tartósítószereket és ízfokozókat tartalmaznak, amelyek gyulladást okoznak az emésztőrendszerben.
A tanulmányok kimutatták, hogy a vörös húst fogyasztó embereknél magasabb a 2-es típusú cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. De Dr. Attia szerint fontos figyelembe venni, hogy bár a kutatások valóban összefüggést találtak, nem mutatták ki egyértelműen, hogy ok-okozati kapcsolat lenne a két dolog között.
Az orvos szerint azok, akik több vöröst hús fogyasztanak, általában több feldolgozott élelmiszert is fogyasztanak, míg azok, akik kerülik a vörös húsok fogyasztását, más módokon is odafigyelnek az egészségükre, például nem dohányoznak, rendszeres testmozgást végeznek és több zöldséget valamint gyümölcsöt esznek.
Az olyan zöldségek, mint a brokkoli, magas rosttartalommal rendelkeznek, ami segít táplálni az egészséges baktériumokat a bélrendszerben, és segíti a széklet mozgását az emésztőrendszeren keresztül, megakadályozva, hogy káros vegyi anyagokat terjesszen a vastagbélben.
Számos közelmúltbeli tanulmány kifejezetten a feldolgozott húsokat és a vastagbélrákot vizsgálta. Az NPJ Precision Oncology című szaklapban tavaly megjelent kutatás például arra a megállapításra jutott, hogy a feldolgozott húsok olyan anyagcseretermékeket termelnek, amelyek a kutatók szerint „táplálják” a rákos sejteket, és mutációra kényszerítik az egészséges sejteket.
Dr. Attia szerint tehát a megoldás nem a vörös húsok teljes kiiktatása az étrendből, hanem az, hogy minőségi, feldolgozatlan termékeket válasszunk.