Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A leggyakoribb probléma, amivel a háziorvost vagy a szívsebészt felkeresik, az nem más mint a mellkasi, szívtájéki fájdalom. Ez természetesen nem jelent feltétlenül súlyos problémát, de mégsem kell figyelmen kívül hagyni.

Szúrást érzel a mellkasodban? Ez lehet az oka a tüneteidnek

A szívtájéki fájdalom okai

A stressz

Ha zsúfolt a programod, vizsgáznod kell, vagy esetleg éppen most léptél túl egy váláson, vagy más érzelmi hullámvölgyön, előfordulhat, hogy sokat stresszelsz. A stressz egyik megnyilvánulási formája a szívkörnyéki szúró érzés, amely rövid időtartamú de mégis képes megijeszteni bárkit, aki ehhez hasonlót érez.

Tápláló étkezések

A szívkörnyéki fájdalmakat sokszor összekeverik a májfájdalmakkal, amely az ellakottság következménye.

Ha egy étkezés után, ami alatt nehéz ételeket, esetleg alkoholos italokat is fogyasztottál, előfordulhat az, hogy fájdalmat fogsz érezni a hasad felső részén, de ne téveszt össze a szívfájdalmakkal.

Fizikai megerőltetés

Ahogyan az is, hogy sokat ülsz egy helyben, úgy a megerőltető mozgások is bordaközi fájdalmakkal járhatnak, de ez sem kifejezetten szívproblémákra utal.

Légzési zavarok

Egy megfázás során mindenki számára nehézségeket okoz a lélegzés, emiatt a szívritmus megnövekedhet. Ez sokszor stresszet is okoz, amelyek összességben szívkörnyéki fájdalmakat érezhetünk.

Szívbetegségek

Az angina pektorisz-t a vérfolyam csökkenése okozza, egy bizonyos elakadás következtében. Ez a szívbetegség mellkasi fájdalmak formájában jelentkezik, amely előrejelzi akár egy szívroham bekövetkezését is. A szívroham bekövetkezése erős mellkasi fájdalmakkal jár, amelyek nem múlnak el a páciens megpihenése után sem.

Emellett a szívbillentyű rendellenesség is gyakori szívbetegségnek számít, amely a szívbillentyű meghibásodását foglalja magába. Ez a betegség szintén mellkasi fájdalmakkal, szúrással és szédüléssel jár.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!