Az igazi uborkának felejthetetlen kert íze van, olyan reggeli harmatú, illatos zamatú, amit, ha valaki csak a hipermarketek fóliázott uborkáját kóstolta, elképzelni sem tud. Ha valódi vitaminforrásra vágyunk, merészkedjünk ki a piacra, megéri azt a plusz félóra időráfordítást.
Vásárlás közben pedig a lélek is nyugszik: az, hogy kézbe vehetjük a termékeket, megszagolgatjuk, megbeszélhetjük a kofákkal a legjobb felhasználási módszert igazi nyugalom-sziget. A legjobb recepteket mindig a piacon lehet begyűjteni, és ha szerencsénk van a megvásárlásra kínált zöldség összes egészségre áldásos hatását is megtudhatjuk.
Érvek az uborka fogyasztása mellett
Természetes vízhajtó, ezért rengeteg fogyókúrás recept alapját képezi, és segít feloldani a vesekövet is. Sok magnéziumot, B1, B2 és C-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, vasat tartalmaz.
Kevés a kalóriatartalma és mégis nagy a tápértéke. Jótékony hatással van a bőrre, készítsünk legalább egyszer uborkás arcpakolást. Segíti kioldani a szervezetből a káros lerakódásokat, felhalmozódott méreganyagokat.
A nyers uborkából kiáztatott levet elődeink reumatikus panaszok ellen használták.
Készítsünk snejankát!
A bolgárok egyik közkedvelt eledele a snejanka (sznezsánka), a hideg uborka leves, de sűrűbb változatát öntetként is használhatjuk. Vegyünk két-három darab uborkát, keverjük össze egy két decis natúr kefirrel, vágjunk bele apróra két-három cikk fokhagymát, és egy kevés friss kaprot, majd sózzuk ízlés szerint. Ha öntetként használjuk elegendő a két deci kefir, ha meg levesként, akkor egy fél liter kefirrel keverjük az alapkeveréket.
Laktató és meleg nyári időben igazi hűsítő leves, könnyű öntet, a kefirben fellelhető bifiduszok pedig jótékonyak a gyomor számára is.