Beleuntál már abba, hogy a tested folyton bő és sötét ruhák alá rejtsd? Mindennél jobban áhítozol arra, hogy végre te is a legszexibb fürdőruhában jelenhess meg a medencénél? Talán arra vágysz, hogy a kedvenc testhezálló ruhádba mehess az év végi buliba, melybe érettségi óta nem férsz bele? Akkor itt az ideje, hogy ténylegesen tégy valamit magadért!
Pontot tehetsz a csalódások, kiábrándulások, folyamatos kudarcok végére. Feltalálták ugyanis a csodamódszert, mely valóban segít, hogy álmaid testalkatát tudhasd magadénak. Nem titok, nem is bonyolult. Annyira egyszerű, hogy biztosan meg fogod kérdezni magadtól, hogy eddig miért is nem gondoltál rá!
Ez a csodaszer nem más, mint a zöldkávé. Magas klorogénsav-tartalmának köszönhetően egyike a leghatékonyabb zsírégetőnek. A klorogénsav felpörgeti az anyagcserét, lelassítja a cukrok felszívódását a belekben és a szervezetben, arra kényszerítve a testünket, hogy zsírt égessen. Csupán 10 gramm zöld kávé naponta, a fő étkezések előtt elfogyasztva, képes megszabadítani az örökös rémálomtól, a pluszkilóktól. A legjobb eredmények elérése érdekében ajánlott naponta két csésze zöldkávét meginni, lehetőleg a nap első felében.
De mire is jó pontosan a zöldkávé? A pörköletlen, nyers kávészemekből ugyanolyan ital készíthető, mint a feketekávéból, viszont az íz és a benne rejlő hatóanyag-mennyiség teljesen más. A zöldkávé az egyetlen, amely mindhárom fő méregtelenítőt tartalmazza: a klorogénsavat, a kafesztolt és a kahweolt. Ezek együtt a máj megtisztulását segítik elő, kitakarítva a szervezetet a méreganyagoktól.
A szemekben rejlő antioxidánsok közül a legfontosabb a polifenol, melyet a testünk gyorsan magábaszív, és amely védelmet nyújt a sejtpusztulás és a szabad gyökök vérbe való áramlása ellen. Ezáltal lassul a bőr öregedési folyamata, javul a vérkeringés, az izomzat pedig erősödik.
A zöldkávé mindemellett helyreállítja az idegrendszer tevékenységét, csökkenti a stresszt és az éhségérzetet. Gyulladáscsökkentő hatású, és meggátolja a narancsbőr kialakulását. A klorogénsavnak köszönhetően felveszi a harcot a kóros daganatok ellen. Óv a Parkinson-kórtól és az idegrendszer egyéb károsodásaitól. Csökkenti a (rossz) koleszterin szintjét a vérben, valamint a magas vérnyomást.
Kutatások által bizonyított, hogy 10-20%-kal képes csökkenteni a vércukorszintet, és a normális értékek között tartani. Az epehólyag és a hasnyálmirígy normális működését is elősegíti. Jó ellenszere a székrekedésnek is, ugyancsak klorogénsav-tartalmának köszönhetően, mely az emésztőrendszer sima izomzatát is serkenti. Enyhe hashajtó hatása miatt ajánlott több vizet fogyasztani a zöldkávé mellett. Az oldatban lévő koffeinmennyiségtől nem lehet koffeinmérgezést kapni, tehát nem áll fenn a túladagolás veszélye, mint a feketekávénál. A fogyasztása nem árt a szívnek.
Mivel a kávészem nem hőkezelt, a benne rejlő koffein nem okoz szívritmus-gyorsulást, álmatlanságot, remegést, izgatottságot, stb. Nincsenek mellékhatások, mi több, a kávéoldat energiával tölt fel, és lendületet ad a napnak, ha a reggeli órákban kerül elfogyasztásra. Az eredmények attól is függnek, hogy ki mennyit szeretne fogyni, illetve hogy mekkora a zsírmennyiség, mely a testben felhalmozódott. Átlagban havonta 4 kilótól szabadít meg, melyet fokozni lehet sportolással, testmozgással, étrendmódosítással.
Hogyan készíthető el a zöldkávé oldat? 10 gramm zöld kávészem és 150 ml víz szükséges. Ízlés szerint mézzel, juharsziruppat, szteviával is lehet édesíteni, opcionálisan fahéjjal, kardamommal fűszerezve. Egyik módszere az elkészítésének, hogy a zöldkávét éjszakára (6–10 órára) ivóvízbe áztatjuk, és reggel a kapott zöldes oldatot elfogyasztjuk. Egy másik módszer az, ha a kávészemekre kb 70 fokos forró vizet öntünk, és félóráig hagyjuk ázni.
A kávét meg lehet őrölni, mozsárban összezúzni, de fontos, hogy csak annyi mennyiségben, amennyi akkor helyben elfogyasztásra kerül. Egy harmadik lehetőség, hogy a zöldkávét vízben forrni tesszük, de ne várjuk meg, hogy a víz lobogni kezdjen, hanem amikor megjelennek az apró buborékok az edény alján/oldalán, vegyük vissza a lángot, és 15 percig még hagyjuk forrni, időnként megkevergetve. Aztán vegyük le a lángról, és kb egy órát hagyjuk kihűlni. A kapott oldat erős lehet, ezért ajánlott vízzel hígítva fogyasztani.