A paradicsom az egyik olyan szuperélelmiszer, amelyet minden nap érdemes fogyasztani.
Nagyon magas a tápanyag-, és vitamintartalma, számos krónikus betegség megelőzhető lenne rendszeres fogyasztása által. Egy átlagos paradicsom (kb. 125 gramm) 22 kalóriát, 0 gramm zsírt, 5 gramm szénhidrátot (melyből 1 gramm rost és 3 gramm cukor), és 1 gramm fehérjét tartalmaz.
A rendszeres paradicsomfogyasztás pozitív egészségügyi hatásai:
Rákmegelőző hatás
Magas antioxidáns, A-, és C-vitamin, likopin tartalma miatt a rendszeres paradicsomfogyasztás segítségével elkerülhetjük az olyan rákos betegségek kialakulását, mint pl. a prosztata-, vastagbél-, tüdő-, gyomorrák, és a méhnyak rosszindulatú elváltozásait.
Gondoskodik a bőr egészségéről
Magas béta-karotin tartalma miatt védelmet nyújt a káros napsugárzások ellen, és csökkenti a ráncok kialakulásának esélyét. C-vitamin tartalma miatt serkenti a kollagéntermelődést, elősegíti a bőr rugalmasságának megőrzését.
Ezt már olvastad? Így készíts télire paradicsomlevet tartósítószer nélkül!
Gondoskodik a csontok egészségéről
Kalcium-, és C-vitamin tartalma miatt gondoskodik a csontok egészségének megőrzéséről. Likopin tartalma miatt kifejezetten ajánlott a menopauza előtt álló nőknek a csontritkulás elkerülése érdekében.
Szabályozza a vérnyomást
Kálium tartalma miatt jelentősen hozzájárul a vérnyomás szinten tartásához, éppen ezért érdemes beiktatni az étrendbe.
Védelmet nyújt a szív-, és érrendszeri betegségek ellen
Magas rost-, kálium-, és C-vitamin tartalma miatt a paradicsom igen erős védelmet nyújt a szívnek, gondoskodik az érrendszer egészségéről. Csökkenti a szívroham, és a stroke kialakulásának esélyét.
Ezt már olvastad? Ez történik szervezetünkkel, ha minden nap paradicsomlevet iszunk!
Szabályozza a vércukorszintet
Króm- és rosttartalma miatt a paradicsom szabályozza a vércukorszintet. Fogyasztása ajánlott a cukorbetegek számára is, de mielőtt rendszeresen beiktatnák étrendjükbe, konzultáljanak kezelőorvosukkal.