KezdőlapÉletmódEgészségEzeket az élelmiszereket ajánlott fogyasztania minden dohányosnak

Ezeket az élelmiszereket ajánlott fogyasztania minden dohányosnak

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Gyakran olvashatunk cikkeket a dohányzás káros szokásairól, melyekben leginkább elítélik a nikotinfüggő embereket. Azonban, ha valaki teljesen nem is tud lemondani a dohányzásról (de legalább próbálkozik), tegyen legalább valamit annak érdekében, hogy javítson egészségi állapotán.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Minden dohányosank ajánlott az alábbi élelmiszerek rendszeres fogyasztása.

1. Friss gyümölcsök

A cigarettázók szervezetéből nagyon nagy mértékben ürül a C-vitamin, ezért mindenképp pótolni kell azt. Ajánlott minél több friss, és magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöt fogyasztani.

2. Pótolni kell a B12-vitamint

A dohányosok hajlamosak a B12-vitamin hiányra, és ez gyakran vérszegénységhez vezet. Ajánlott sok olajban gazdag pirítatlan magvat és halat fogyasztani.



3. A dohányosok hajlamosak a D-vitamin hiányra

Aki dohányzik, hamarabb kiürül a szervezetéből a kalcium, és D-vitamin, így sokkal inkább veszélyezteti a csontritkulás is. Sok leveles zöldséget kell fogyasztani, mint például káposztát, brokkolit, kelkáposztát, fejes salátát, rebarbarát, spenótot, csalánt, petrezselymet, kaprot.

4. Kevesebb kávét, több tejet

Szakértők szerint a kávé és nikotin igencsak rossz kombináció, hiszen feldolgozásukkor a máj igencsak leterhelődik. Ajánlott a kávét tejre cserélni, hiszen ez védi a májat.

5. E-vitaminban gazdag élelmiszerek

A dohányosokat jobban érintik a különböző bőrbetegségek, mivel a füst érszűkítő hatással rendelkezik, csökken a véráramlás is. Ezenkívül a bőr hidratáltságából is veszít. Ajánlott minél több E-vitaminban gazdag élelmiszert fogyasztani, pl. olyan magokat, melyek nincsenek megpirítva, diót, mandulát stb.

6. Sok narancs

Antioxidáns hatása miatt a narancs az egyik legfontosabb élelmiszer kell legyen a dohányosok étrendjében. Ajánlott még sárgarépát, sütőtököt, paprikát fogyasztani, hiszen ezeknek magas a béta-karotin tartalma.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet