A kén egy olyan fontos ásványi anyag, mely jelen van a szervezet összes sejtjében. Hiányában, pedig számos krónikus betegség léphet fel. Fontos szerepet játszik az anyagcserében, a haj, köröm és bőr, máj és ízületi porcok egészségében is.
Bizonyos kutatások szerint az izlandiak azért annyira egészségesek, mert Izland egy vulkanikus tevékenységek által kialakult ország. Így a talaját a vulkánok által szétszórt kéntartalmú hamu borítja, mely táplálja a vizet és terményeket. Az izlandiak nem panaszkodnak sem depresszióra, sem elhízásra, sem cukorbetegségre, sőt számos komolyabb betegség is ismeretlen számukra.
Sajnos a modern, mennyiségorientált mezőgazdaság arra törekszik, hogy minél több terményt állítson elő. A földek elhasználódnak, és már nem tartalmazzák a kellő mennyiségű tápanyagot. A magas foszfáttartalmú műtrágyák pedig csak még tovább csökkentik a kén felszívódását.
Ahhoz, hogy elegendő kénhez jusson a szervezetünk elegendő kéntartalmú növény alapú forrást kellene fogyasztanunk. A kénnek egyik legnagyobb szerepe a méregtelenítésben van. Főleg akik huzamosabb ideig szednek gyógyszert, azok kell kéntartalmú zöldségeket fogyasszanak, hogy kellőképpen tudjon méregteleníteni a máj.
Legnagyobb kéntartalommal hagymáink rendelkeznek. Akár mogyoróhagymát, akár póré vagy fokhagymát fogyasztunk, tegyük azt minél rendszeresebben és jó nagy mennyiségben. Továbbá kéntartalommal rendelkezik a brokkoli, karfiol, káposzta, retek, zsázsa – ezeknek nagyon erős rákellenes hatásuk van.
Aki például erősebb körmökre vagy dúsabb hajra vágyik, fogyasszon minél több kéntartalmú élelmiszert.