Az őszi-téli esték szinte már-már kötelező tartozéka volt régen a befűtött kályha mellett tökmagot ropogtatni. Szerencsére ez a szokás egyre inkább felelevenedőben van. Olyan jól tud esni testünknek, lelkünknek egy kis esti családi tökmagozás. Próbáljuk ki!

Ne feledjük azt sem, hogy a tökmagnak nagyon sok pozitív hatása van egészségünkre is. Ajánlott vérszegénységre, csontritkulás ellen, szív-és májbetegségre, féreghajtó, energetizál, nyugtató és ha arra van szükségünk, akkor hashajtó is.
A tökmagot és a belőle készült kivonatot leginkább a prosztata betegségek gyógyítására alkalmazzák. Nyugodtan fogyaszthatjuk, hiszen alacsony a zsírtartalma és kevés kalóriát tartalmaz. Sok benne az E-és C-vitamin, magnézium, kálium és antioxidáns is.
1. Álmatlanság ellen
A tökmag olyan aminosavat tartalmaz, mely elűzi a stresszt és álmatlanságot. Ehhez nem kell mást tenni, mint meginni egy nagy bögre tökmagteát este. Egy evőkanál héjas, összezúzott tökmagot, főzzünk 5-10 percig egy nagyobb csésze vízben, majd szűrjük le és igyuk meg a teát. Lefekvés előtt egy fél órával alkalmazzuk, legalább két hétig a kúrát.
2. Bőr- és hajápolásra
Naponta ebéd előtt fogyasszunk el 20 db. nyers tökmagot, így biztosítjuk szervezetünk számára a szükséges cinkmennyiséget. A kúrát legalább tíz napig tartsuk, így lesz szép hajunk és bőrünk. Sőt, mivel a tökmag A-vitamint is tartalmaz, a szemünk egészségéért is teszünk valamit.
3. A szív egészségéért
Mivel sok benne a magnézium, így a tökmag fogyasztása nagyon ajánlott a szív egészségének fenntartása érdekében. Védelmezhetjük az érrendszert és megelőzhetjük az infarktust is. A szívizom regenerálás érdekében fogyasszunk egy hónapig naponta nyersen 80-90 darab tökmagot. Közben pedig mellőzzük a zsíros ételeket és péksüteményeket.
4. Prosztatabetegségekre
Daráljunk meg két evőkanál héjas tökmagot, majd főzzük fel egy csésze vízben 15 percig. Naponta háromszor igyunk a főzetből, míg a panaszok enyhülnek.
5. Köszvény ellen
A tökmag kiszűri a szervezetben elgyülemlett húgysavat, így kiváló szere a köszvényes betegeknek. Egy adag edénybe tegyünk hat evőkanál zúzott tökmagot, majd töltsünk rá három csésze forrásban lévő vizet. Hagyjuk állni rajta egy keveset, majd szűrjük le, és igyuk meg a levet étkezés előtt egy hónapig.