KezdőlapÉletmódEgészségEzért fogyasszunk sok körtét

Ezért fogyasszunk sok körtét

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A körte az almával karöltve a legkedveltebb őszi gyümölcsünk, mégsem fogyasztunk belőle kellő mennyiséget. Ha ismernénk, hogy mennyi jótékony hatása van egészségünkre, sokkal többet ennénk belőle akár nyersen, akár főve, lekvárnak, befőttnek. Ismerjük meg közelebbről ezt a kiváló őszi gyümölcsünket, és egy pár igazán hasznos felhasználási formáját.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Tápanyagtartalma miatt erősíti és frissíti szervezetünket, ellátja vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ez a könnyen emészthető, már a középkorban is ismert gyümölcsünk segít a salaktalanításban és igencsak jótékony hatással van az emésztésünkre.

Emésztési problémák esetén ajánlott legalább napi 1-2 körtét elfogyasztani. Hidratálja a szervezetet, ajánlott vese-és hólyagproblémák esetén, és segít a vérképzésben is. A héjában és húsában jelenlevő sokféle vitamin segíti az anyagcsere normalizálását, segít a nehézfémek és káros anyagok semlegesítésében. Sok benne a kálium, réz, nátrium, cink, folsav és C-vitamin is.

Szinte egész évben fogyaszthatjuk, hiszen a korai fajtától a késő ősziig, egészen karácsonyig elnyúlik a beérési ideje. Az almához hasonlatosan készíthetünk belőle befőttet, lekvárt, gyümölcslevet is.

Nézzük két érdekes és rendkívül finom körte receptet:

1. Sült körte sajttal töltve: a körtéket vágjuk félbe, kanalazzuk ki a magházukat, majd ezek helyére tegyük szerecsendióval és borssal ízesített sajtkrémet. A sütőben percek alatt finomra sül.



2. Körtés meleg szendvics: egy hidegebb őszi estén nincs is jobb ennél. Vajazzuk meg a kenyérszeleteket, kenjük meg vékonyan mustárral, majd vágjunk rá vastag szelet meghámozott és kimagozott körtéket. Hintsünk rá reszelt sajtot, és tegyük néhány percre a sütőbe, míg a sajt megpirul a tetején.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet