A fokhgyma igen közkedvelt zöldségünk, számos étel alapanyagát képezi, remek antibiótikus hatása van a szervezetre. A fokhagymának számos terápiás jellege van, éppen ezért manapság már nemcsak zöldségként használják, hanem gyógynövényként is.
Olvasd el ezt is: Stephen Hawking halála előtt egy utolsó figyelmeztetést intézett az emberiséghez
A fokhagyma jótékony hatását az allicin adja, amely a nyers fokhagymában található. A szakemberek szerint 4-6 cikk fokhagyma naponta elfogyasztva jelentősen megvéd a betegségek kialakulásától.
Nagyon fontos, hogy csakis magyar fokhagymát fogyasszunk, amelyet a magyar, ősrégi fajtákból termesztettek. Évek óta a magyar piacon is tonnaszámra értékesítik a Kínából, Törökországból és Vietnamból származú fokhagymát. Ezt úgy ismerhetjük fel, hogy a fejek jóval nagyobbak az itthoni fajtáknál, ám ízük és illatuk jóval elmarad a hazai terméktől, nem beszélve a terápiás jellegéről.
Miért ne tegyünk sót a muzsdéjba?
» Dubajba ment tanárnőnek, hogy milliárdosok gyerekeit korrepetálja: „3 ezer dollárt kaptam, hogy megoldjam a gyerek házi feladatát”
» Hogyan figyelnek minket otthon: 10 eszköz, amelyen keresztül kémkedhetnek utánad!
» „A vőlegényem két nappal a lánykérés után lefújta az esküvőt, amikor megtudtam miért, összeomlott a családom”
» A gondolatok, amelyeket az Univerzumnak küldesz, elkerülhetetlenül visszatérnek hozzád
A muzsdéj nem más, mint a fokhagymaszósz. Romániában közkedvelt szósz, húsokhoz, egyéb ételekhez szokták feltálalni, Erdélyben is rengeteg változata létezik. A romániai parasztok évtizedek óta tudják, hogy sót nem szabad a muzsdéjhoz rakni, mert a só elpusztítja a fokhagyma bizonyos hatóanyagait.
A fokhagymában tulajdonképpen két hatóanyag van, amit egy vékony membrán választ el egymástól. Az allin és az allináz akkor szabadul fel, amikor lereszeljük, összezúzzuk a fokhagymát, az együttes kölcsönhatásból alakul ki az allicin.
Az allicin számos betegségtől védi meg a szervezetet, többek között a ráktól is megóv. De hogy a szervezet számára hasznos legyen az allicin nem szabad a fokhagyma szószba sót tenni, mert azonnal elpusztítja.