Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Fontos, hogy elegendő B-komplex vitamin legyen a szervezetünkben! Íme, a legjobb növényi források!

A B12-vitamin mellett a kalcium, a fehérje és más B-vitaminok is nagyon fontosak egészségünk szempontjából. Közvetlen hatással vannak a szívre, a testsúlyra, az emésztésre és a hangulatra, de befolyásolják a koncentrációs képességet. Szerencsére ezek a hasznos nyomelemek megtalálhatók a bőségesen a növényi eredetű táplálékokban is!

Az emberi szervezetnek 13 különböző vitaminra van szüksége a megfelelő működéshez. A B-vitaminok például szükségesek az idegrendszer, a szív- és érrendszer, valamint az agy számára, elősegítik a fehérjék, zsírok és szénhidrátok feldolgozását. Bár a B-vitaminok általában a táplálékon keresztül pótolhatóak, de mivel vízben oldódnak, sokkal könnyebben eltávolodnak, mint a zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminok. Az egyetlen kivétel a B12-vitamin, amelyet a máj raktároz.

A B-vitaminhiány olyan súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint pl. a vérszegénység, a krónikus fáradtság, depresszió, székrekedés, gyenge emésztés, szívproblémák, zavartság, koncentrációs és memóriaproblémák, bőr-, köröm- és hajproblémák, szorongás és étvágyhiány.

Az alábbi növényi élelmiszerek segítségével akár a vegetáriánusok is könnyen hozzájuthatnak a szükséges B-vitaminhoz.

1. Magvak

Ide tartozik például a chia-, a kender-, a napraforgó-, a szezám-, és a tökmag, vagy akár a quinoa. Nagyon sok bennük a B1-, B6-, B2-, B5- és B9-vitamin, de a chiamag gazdag biotinban is, amely segítségével sokkal egészségesebb lesz a haj, a bőr és a körmök.

2. Keresztesvirágúak

Spárga, brokkoli, karfiol, különböző saláták, édesburgonya, hagyma és a zöldbab is gazdag B6-vitaminban.

3. Egyéb zöldségek

Borsó, csicseriborsó, bab, beleértve a fekete vagy a pinto babot, mindenikben rengeteg B-vitamin található, kivéve a B12-vitamint. Nagyon jó rostforrások is, mivel lassabban emésztjük meg őket, emiatt a B-komplex vitaminok könnyebben felszívódnak.

4. Gyümölcsök

Az avokádó, a paradicsom, a banán és a füge kiváló B6-vitamin forrás, amely biztosítja az idegrendszer megfelelő működését, ugyanakkor rengeteg B5-vitamint is tartalmaznak, amely nélkülözhetetlen a szénhidrátok energiává történő átalakításához.

5. Gabonafélék

A gabonafélék biztosítják a szükséges B-vitamin mennyiséget, de nem tartalmaznak B12-vitamint. Sok bennük a rost, a kálium és a magnézium. A legjobb választás lehet a zab, az árpa, a búzacsíra és a vadrizs.

6. A B-vitaminok egyéb forrásai

Az élesztő, a spirulina, a mandula, a kesudió, a földimogyoró, valamint a szójatermékek bővelkednek B-vitaminokban.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!