KezdőlapÉletmódEgészségEzért tegyünk a kávénkba szerecsendiót!

Ezért tegyünk a kávénkba szerecsendiót!

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Az Indonéziából származó szerecsendió neve kissé félrevezető, hiszen nem egy dióféléről, hanem egy magról van szó, ami ráadásul inkább a barack magjára hasonlít. Annak ellenére, hogy valaha a világon az egyik legdrágább fűszerek közé tartozott, ma már könnyedén bárhol hozzá lehet jutni. Igencsak jellegzetes illata van, így édes, kissé csípős aromája miatt könnyedén keverhető citrom, narancs vagy kánforos illóolajokkal is. Parfümök alapnyagaként is használják a szerecsendiót.

kave-szerecsendio

Adagolhatjuk kávénkhoz, teánkhoz, de a jobb hatás érdekében kombinálhatjuk fahéjjal is. Az olaszok a paradicsomlevet és paradicsomos ételeket ízesítik szerecsendióval, hiszen ez egy igazi jellegzetes ízt ad neki. Különleges aromájának köszönhetően egy ideje a világ bizonyos részein a kávéhoz is keverik, vagyis a frissen megfőzött kávé tetejére csipetnyi őrölt szerecsendiót szórnak.

A szerecsendió azon túl, hogy jellegzetesen finom íze és illata van, igencsak jó hatással van egészségünkre is. Mivel növeli a testhőmérsékletet, kiváló szer lehet a hidegebb időjárásban gyakran kialakuló influenza leküzdésére. Természetes nyugtató és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.

Serkenti az emésztést, és rendszeresen fogyasztva hatásos a bél-és idegi eredetű irritációk csökkentésére is. Értékes és hatékony fűszer a reumatikus és tüdőbetegségek kezelésére is. Mivel szabályozza a bélmozgást, a szerecsendió rendszeres fogyasztása által hatékonyan vehetjük fel a harcot a kellemetlen szájszag ellen. A különleges illatú fűszer javítja a hangulatot, csökkenti a stresszt és növeli a libidót.

Ezt már olvastad? Aranytej: az ital, ami megváltoztatja az életed!



A reggeli kávénkhoz adjunk egy csipet őrölt szerecsendiót, így nem csak az íze lesz különleges, hanem minden nap tettünk egy keveset egészségünk megőrzése érdekében.

A mindennapi főzéshez is használhatunk szerecsendiót, hiszen például kakukkfűvel keverve tökéletes ízharmóniát hoz létre. A szerecsendiót édes és sós ételek ízesítésére egyaránt alkalmazhatjuk. Az ázsiai konyha egyik közkedvelt fűszere a szerecsendió, de már Európában is kezdik felfedezni és használni. Indonézia, Sri Lanka és India összesen évente több mint 12 ezer tonna szerecsendiót termel.

Ha valami igazán különlegeset szeretnénk, próbáljuk ki például a vaníliával és szerecsendióval fűszerezett túrót. Ilyet biztosan nem ettünk még. Vásároljunk egy kevés túrót, majd hintsük meg enyhén szerecsendió és vanília őrleménnyel. Őszi zöldségeinket is fűszerezhetjük szerecsendióval, például igencsak kellemes ízt ad a párolt karfiolnak, brokkolinak vagy a sütőben sült burgonyának.

Ezt már olvastad? Ezért tesznek az emberek újabban vajat a kávéjukba!

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet