KezdőlapÉletmódEgészségEzt a gyümölcsöt fogyaszd, hogy elkerüld a II. típusú cukorbetegséget

Ezt a gyümölcsöt fogyaszd, hogy elkerüld a II. típusú cukorbetegséget

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Brit tudósok szerint azoknál, akik több bogyós gyümölcsöt, áfonyát, szőlőt vagy almát fogyasztanak, kisebb a kockázata a II. típusú cukorbetegség kialakulásának.

afonya
Fotó: Flickr.com

Míg napi három adag bármilyen gyümölcs 2 %-al, addig az áfonya 26%-al csökkenti a kockázatot. Hogy mi az összefüggés a gyümölcs és a cukorbetegség kialakulása között, azt a tudósok az Egyesült Királyságban, az USA-ban és Szingapúrban tanulmányozták. A kutatásban több mint 187 ezer ember vett részt az Egyesült Államokból. A résztvevők 6, 5 %-a II. típusú cukorbeteg volt, vagyis kb. 12 ezer ember.

Minden négy évben különböző kérdőíveket kellett kitölteniük étkezési szokásaikról, de leginkább gyümölcsfogyasztásukkal kapcsolatosan. A legtöbb esetben a résztvevők almát, banánt, szilvát, körtét, szőlőt, őszi barackot, epret és áfonyát fogyasztottak.

Arról kellett beszámolniuk részletesen, hogy mikor és milyen mennyiségben, milyen típusú gyümölcsöt fogyasztanak inkább. A kérdőívek kiértékelése nyomán a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az áfonya, alma és a szőlő segít leginkább a cukorbetegséggel szembeni harcban.

“Az áfonya, az alma és a szőlő azok a gyümölcsök, melyek nagyobb mennyiségben tartalmaznak rostokat és antioxidánsokat, és olyan tápanyagokat, melyek csökkentik a cukorbetegség kockázatát. Fontos tudni azt is, hogy a leghatásosabbak, ha nyersen fogyasztjuk, nem feldolgozott gyümölcslé formájában. Préseljük ki otthon mi magunk, és igyunk nyers, friss gyümölcslevet minél többet.” – mondja a kutatásban résztvevő Qi Sun professzor.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet