KezdőlapÉletmódEgészségEzt jelent valójában, ha elkezd rángatózni a szemed alatt

Ezt jelent valójában, ha elkezd rángatózni a szemed alatt

-

A szemhéj rebegését általában jó vagy rossz előjelnek vesszük – a jobb szem esetében szerencsét, a bal esetében pedig balszerencsét jelent.

Ezek persze csak babonák, de a szemhéj rángatózásának (myokymia) leggyakrabban a fáradtság vagy a stressz az oka.

A szemhéj rángatózása elég gyakori jelenség, a legtöbben legalább egyszer-kétszer megtapasztalják életük során. A szem körüli izmok spontán módon, akaratlanul összehúzódnak, de ezek a görcsök általában mindössze néhány másodpercig, legfeljebb néhány percig tartanak.

Vannak esetek, amikor néhány napig szakaszosan jelentkeznek, akár az egyik, akár mindkét szem esetében előfordulhatnak, de általában nem jelentenek komolyabb egészségügyi problémát.

A szemrángás okai

A leggyakoribb okok között a magnézium- és kalciumhiány szerepelnek, ami a test valamennyi izmát érintheti, nem csak a szem körüli izmokat (például lábgörcsöket is okozhatnak).

Ezért érdemes magnéziumban és kalciumban gazdag ételeket fogyasztani, például teljes kiőrlésű gabonaféléket, napraforgómagot, tökmagot, szezámmagot és zöld leveles növényeket.

Ugyancsak gyakori oka lehet a görcsöknek a keserű csokoládé, kávé, alkohol vagy tea túlzott fogyasztása, ezért érdemes korlátozni ezen élelmiszerek bevitelét.

Vannak különböző betegségek is, amik előidézhetik a szemhéjak görcsös rángását, például megfázás, influenza, orrmelléküreg-gyulladás, vérszegénység, vagy cukorbetegség, de ezek az esetek ritkák.

Természetesen a pihenés hiánya vagy a stressz is közrejátszhat a szem körüli izmok összehúzódásában.

Ezenkívül helyi jellegű okok is kiválthatják a jelenséget: szemirritáció, allergia, idegen test a szemben, vagy száraz szem. Ha szeretnéd pontosabban megállapítani a rángatózás okát, érdemes orvoshoz fordulni.

Mikor beszélhetünk vészhelyzetről szemészeti értelemben?

Rendkívül ritka esetekben ezek a szemhéjrángások neurológiai rendellenességekkel összefüggő tünetre utalhatnak (például blepharospasmus jelei lehetnek, ami rendellenes pislogással és a szemhéj leragadásával jár).

Ez az összehúzódás időnként annyira erős lehet, hogy a szemhéj teljes lezárása irritációt okozhat.

Ha ezek a szemhéjrángások nem múlnak el maguktól egy héten belül, vagy más tünetek is jelentkeznek (például fényérzékenység, szemfájdalom, homályos látás), mindenképpen fordulj szemorvoshoz.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet