A tarhonyát könnyű elkészíteni, praktikus, sokféle ételhez talál köretként, és igen, szeretjük, mert praktikus. Amilyen édes kis tésztaszemekből áll, pont olyan egészségtelen, és mivel aprók, hajlamosak vagyunk még többet fogyasztani belőle.
Helyettesíthetjük a tarhonyás ételek elkészítéséhez bulgurral, hiszen ez jóval egészségesebb, mint a fehér lisztből készült aprócska tésztaféle. A bulgur, vagy ahogy emlegetik még, a törökrizs, a búza tört formája.
Éretlenül leszedett durumbúzából készül, és azért olyan egészséges, mert ebben az állapotában még nem alakult ki a búza magas keményítőtartalma. A törökök egyik közkedvelt körete, de önállóan egytálételként is fogyasztják. Jóval alacsonyabb a glikémiás-indexe mint például a búzáé: a bulguré 46, a főtt rizsé pedig jóval 75 fölött van.
Azonkívül jót tesz az emésztésnek, magas rosttartalma miatt kiváló anyagcsere serkentő. Akár fogyókúra részese is lehet, hiszen hatékonyan vesz részt a béltisztításban.